Capaciteit radiator berekenen

Hoe kies ik mijn ideale radiator?

Wil je een nieuwe radiator plaatsen omdat de oude radiator te weinig warmte afgeeft, niet past bij de ruimte of heb je nog helemaal geen radiator hangen? Dan is het tijd voor een nieuwe! Je moet hierbij wel rekening houden met een aantal factoren. Deze zijn belangrijk als je de kamer op de juiste temperatuur wilt hebben.

Het belangrijkste voor jou op een rij:

  1. Plaatsbepaling van de radiator
  2. Gewenste temperatuur/soort ruimte/isolatie
  3. Type radiator

Waar plaats je een radiator?

Radiatoren worden gebruikt om in een woonruimte een aangename temperatuur te creëren. Je kunt begrijpen dat het gemakkelijker is om een badkamer warm te maken dan een hele woonkamer. En daarnaast zal de gewenste temperatuur in je badkamer anders zijn dan die van je slaapkamer. Daarom is het belangrijk om voor iedere ruimte te bepalen wat de geschikte radiator is. Je kijkt eerst of je een hoge of lage warmteafgifte nodig hebt, ook wel de capaciteit of het vermogen genoemd. Je kunt uiteraard ook de voorkeur geven aan vloerverwarming.

Kamerinhoud en -temperatuur bepalen

Elke kamer in een woning heeft een andere gewenste temperatuur. Om het aantal Watts te berekenen dat nodig is voor de radiator, vermenigvuldig je de gewenste temperatuur met 3.86. Voor een badkamer adviseren wij 24 °C. Of een ruimte geïsoleerd is, speelt ook een rol bij het bepalen van het vermogen. Bij niet goed geïsoleerde ruimtes kun je er 15% bij optellen.

TIP: Je kunt ook meerdere radiatoren plaatsen die samen hetzelfde aantal Watts leveren voor een snellere verspreiding van de warmte.

Soorten radiatoren

Handoekradiatoren

Speciaal voor in de badkamer zijn er handdoekradiatoren. Hier kun je jouw handdoek overheen hangen. Deze radiator wordt het meest gebruikt in badkamers om een warme handdoek plus (bad)kamer te hebben!

Elektrische radiatoren

Een elektrische radiator is in principe een gewone radiator, maar dan op stroom. Het grootste voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit: waar een stopcontact is, kan er één geplaatst worden. Een elektrische radiator is snel warm en makkelijk wanneer je extra of nieuwe radiatoren in een kamer wil plaatsen!

Paneelradiatoren

Paneelradiatoren zijn de meest gebruikte radiatoren. Deze radiatoren zien er strak uit, bestaan uit één of meerdere platen en zijn voorzien van één of meerdere convectie lamellen. Omdat de waterinhoud relatief klein is ten opzichte van de oppervlakte van de radiatoren, hebben paneelradiatoren een snelle warmteafgifte.

Hoeveel watt heb je nodig?

Ben je op zoek naar een nieuwe radiator voor in de badkamer, maar weet je niet hoeveel vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen? Bekijk dan deze video en gebruik onze handige tool hieronder.

Hoeveel Watt heb je nodig voor jouw radiator?

Afmetingen ruimte?

Type ruimte?

Geïsoleerde ruimte?

Vul alle velden in.

 

Juiste capaciteit berekend?

Bekijk het assortiment radiatoren