Capaciteit radiator berekenen

Ben je op zoek naar een nieuwe radiator? Bereken dan eerst hoeveel capaciteit je nodig hebt om de betreffende ruimte goed te verwarmen. Je wilt immers wel de juiste keuze maken en er straks warmpjes bijzitten. De berekening houdt rekening met een aantal factoren:

 • De inhoud van de kamer
 • De gewenste temperatuur in de kamer
 • De isolatiegraad van de ruimte

Waarom is het belangrijk om de benodigde radiator capaciteit te berekenen?

Radiatoren worden gebruikt om in een woonruimte een aangename temperatuur te creëren. Je kunt begrijpen dat er minder radiator capaciteit nodig is om de badkamer warm te maken dan een hele woonkamer. En daarnaast zal de gewenste temperatuur in je badkamer anders zijn dan die van je slaapkamer. Daarom is het belangrijk om voor iedere ruimte te berekenen wat de geschikte radiator en capaciteit is. Je kijkt eerst of je een hoge of lage warmteafgifte nodig hebt, ook wel de capaciteit of het vermogen genoemd. Je kunt uiteraard ook de voorkeur geven aan vloerverwarming.

Kamerinhoud en -temperatuur belangrijk bij berekenen radiator capaciteit

Elke kamer in een woning heeft een andere gewenste temperatuur. Om het benodigde wattage per kubieke meter te berekenen, vermenigvuldig je de gewenste kamertemperatuur met 3.86. Voor de verschillende kamers in adviseren wij de volgende temperaturen:

 • Badkamer: 24°C | 93 W
 • Slaapkamer: 18° | 70 W
 • Woonkamer: 22°C | 85 W
 • Studiekamer: 22°C | 85 W
 • Keuken: 20°C | 77 W

Je kunt nu het benodigde wattage per kubieke meter vermenigvuldigen met de inhoud van de ruimte om het totale benodigde wattage te bepalen.

De invloed van isolatie en locatie op de radiator capaciteit

De hiervoor genoemde waardes zijn gebaseerd op een gemiddeld geïsoleerde woning. Is jouw woning juist heel goed of heel slecht geïsoleerd, houd dan rekening met de volgende correcties:

 • Slecht geïsoleerde muren: reken 15% extra capaciteit
 • Zeer goed geïsoleerde muren: verminder vermogen met 10%
 • Vrijstaande woning of hoekwoning: reken 15% extra capaciteit
 • WTW ventilatiesysteem met minimaal 85% rendement: verminder vermogen met 5%

Het resultaat is een goede inschatting van het benodigde wattage voor zowel conventionele, als elektrische radiatoren. Mocht je woning hele grote raampartijen hebben of op een andere manier afwijkend qua omstandigheden. Neem dan contact op met onze verkoopspecialisten voor een uitgebreid advies.

TIP: Je kunt ook meerdere radiatoren plaatsen die samen hetzelfde wattage leveren voor een snellere verspreiding van de warmte.

Bereken direct hoeveel vermogen jouw radiator nodig heeft!

Afmetingen ruimte?

Type ruimte?

Geïsoleerde ruimte?

Vul alle velden in.

Hulp bij het berekenen van radiator capaciteit

Ben je op zoek naar een nieuwe radiator voor in de badkamer, maar weet je niet hoeveel vermogen je nodig hebt om de ruimte te verwarmen? Bekijk dan deze video en gebruik onze handige tool hieronder om de benodigde radiator capaciteit te berekenen.

SOORTEN RADIATOREN

HANDDOEKRADIATOREN

Speciaal voor in de badkamer zijn er handdoekradiatoren. Hier kun je jouw handdoek overheen hangen. Deze radiator wordt het meest gebruikt in badkamers om een warme handdoek plus (bad)kamer te hebben! Let op, zodra je meerdere handdoeken over een handdoekradiator hangt, gaat dit te koste van de capaciteit die nodig is om de ruimte te verwarmen.

PANEELRADIATOREN

Paneelradiatoren zijn de meest gebruikte radiatoren. Deze radiatoren zien er strak uit, bestaan uit één of meerdere platen en zijn voorzien van één of meerdere convectie lamellen. Omdat de waterinhoud relatief klein is ten opzichte van de oppervlakte van de radiatoren, hebben paneelradiatoren een snelle warmteafgifte.

ELEKTRISCHE RADIATOREN

Een elektrische radiator is in principe een gewone radiator, maar dan op stroom. Het grootste voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit: waar een stopcontact is, kan er één geplaatst worden. Een elektrische radiator is snel warm en makkelijk wanneer je extra of nieuwe radiatoren in een kamer wil plaatsen!

Raadpleeg voor de installatie van een elektrische radiator altijd een erkend installateur. Met name het radiatorvermogen en de weerstand moeten op een correcte manier worden geconfigureerd voor een optimaal resultaat. Mocht je een elektrische radiator plaatsen naast een deur of raam? Kies dan voor een radiator met open raam detectie.

Als alternatief voor een radiator kan er ook gekozen worden voor een elektrische kachel.

Juiste radiator capaciteit berekend?

Bekijk het assortiment radiatoren