Fonteinen

Jouw toiletruimte is niet compleet zonder fontein. Een fontein heeft natuurlijk praktische voordelen, maar is ook bepalend voor de look van de toiletruimte. Sanitairwinkel biedt daarom fonteinsets in alle kleuren, materialen en vormen aan. Van beton tot keramiek: wij hebben het in huis. Bovendien zijn de fonteinsets beschikbaar in verschillende afmetingen, dus je vindt altijd een geschikt exemplaar voor in jouw toiletruimte!

Uitstekend
9.1 / 10
op basis van
45830 reviews

Tips voor het samenstellen van een fontein

Fontein samenstellen

Fonteinen

Jouw toiletruimte is natuurlijk niet compleet zonder fonteinset. Een fonteinset heeft een duidelijke praktische functie, maar bepaalt ook grotendeels de look van de toiletruimte. Het is daarom belangrijk dat je de aankoop van een fontein niet onderschat. De kraan moet bijvoorbeeld hoog genoeg zijn om je handen onder te wassen, maar de stijl moet ook passen bij de rest van het sanitair. Geen idee waar je moet beginnen? Lees hieronder onze tips en advies bij het kopen van een fontein!

Wat is een fontein?

Een fontein, ook wel wc fontein genoemd, is een compacte wastafel die speciaal is gemaakt voor het toilet. Door het plaatsen van een fontein op het toilet kun je je handen wassen. Aan de hand van de grootte van het toilet kun je verschillende soorten fonteinen kiezen, zoals een normaal fontein of een hoekfontein.

Hoe hoog hang je een fontein?

Complete fonteinset of losse onderdelen

Er is keuze uit een complete fonteinset of losse onderdelen. Een fonteinset bestaat over het algemeen uit een wasbak, kraan, sifon en plug. Bij een set hoef je dus niet alle onderdelen bij elkaar te zoeken en weet je zeker dat alles in elkaar past. Bovendien is een fonteinset vaak voordeliger dan losse onderdelen. Als je kiest voor losse onderdelen, kun je zelf precies bepalen hoe de fontein eruit komt te zien. In dat geval weet je zeker dat de fontein helemaal naar jouw smaak is en bij de rest van de ruimte past.

Fonteinset met waskom

In plaats van een wasbak, kun je ook kiezen voor een waskom op de fontein. Dit zien we al langere tijd in de badkamer, maar ook in de toiletruimte is dit mogelijk. Een waskom ziet er niet alleen prachtig uit, maar biedt ook andere voordelen. Een waskom is bijvoorbeeld eenvoudig te vervangen en vaak hoger dan een wastafel, waardoor je gemakkelijker je handen kan wassen. Ook waskommen voor in de toiletruimte zijn zowel los als in een set verkrijgbaar.

Wat voor kraan op de fontein

In principe passen alle fonteinkranen op de door jou gekozen fontein. Wel dien je rekening te houden met de hoogte van de kraan. Hoge kranen worden over het algemeen als praktischer ervaren dan lage fonteinkranen, omdat je dan meer ruimte hebt om je handen te wassen. Ook kun je kiezen voor een inbouwkraan. Een inbouwkraan is aan de wand bevestigd, waardoor een groot deel van de kraan niet meer zichtbaar is. Dit ziet er erg strak uit en staat bijvoorbeeld fantastisch in een moderne of industriële toiletruimte. Let er wel op dat een inbouwkraan een stuk lastiger te plaatsen en vervangen is dan een opbouwkraan. 

Afmetingen van een fonteintje

Bij het kopen van een fontein is het belangrijk dat je de juiste afmetingen weet. De meeste fonteinen zijn ongeveer 25 centimeter diep. Als je echter een relatief kleine toiletruimte hebt, kun je beter voor een minder diep fontein kiezen. Wij bieden bijvoorbeeld al fonteinen aan vanaf 12 centimeter diep. Voor deze smallere fonteinen zijn ook verlaagde sifons beschikbaar. Deze zijn wat kleiner en daardoor subtieler dan de standaard sifons. Een verlaagde sifon kan ook erg mooi zijn bij een diepere fontein: ze vallen minder op en vormen daardoor een chique toevoeging aan de fontein. De hoogte van de fontein kun je verder zelf bepalen. Meestal wordt de fontein zo’n 90 centimeter van de grond gehangen, maar indien wenselijk is hoger of lager geen probleem.

Materiaal

Fonteinen zijn in verschillende materialen te vinden. Keramiek is één van de populairste materialen, maar ook natuursteen en solid surface zijn in opkomst. Keramische fonteinen hebben als voordeel dat ze ontzettend duurzaam en eenvoudig te onderhouden zijn. Hetzelfde geldt voor solid surface: het is slijtvast, schoon, vlekwerend en vochtbestendig. Natuursteen vergt daarentegen iets meer onderhoud. Natuursteen krijgt namelijk eerder gebruikssporen dan keramiek, alhoewel dat door velen juist als de charme van natuursteen wordt beschouwd. Wil je dat jouw natuurstenen fontein precies blijft zoals je de set aanschaft? Gebruik dan onderhoudsmiddelen die speciaal voor natuursteen bedoeld zijn!

Merken fonteinen

Sanitairwinkel heeft een ruim assortiment van fonteinen van diverse merken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Saniclass fontein, Duravit fontein, Ideal Standard fontein of een Villeroy en Boch fontein.

Vragen over de fonteinen in ons assortiment?

Heb je vragen over een van onze fonteinen? Neem dan gerust contact op met ons of kom langs in één van onze showrooms. Daar zullen we je helpen bij het maken van de juiste keuze.

Veelgestelde vragen over fonteinen

Past een mengkraan op een fontein?

Ja, dat past zeker. Waar je rekening mee moet houden is de maat van de wastafelkraan. Wastafelmengkranen zijn vaak hoger dan fonteinkraantjes. En een fonteintje is vaak kleiner dan een standaard wastafel. Kies dus een kleinere kraan uit voor jouw fontein.

Hoe sluit ik een mengkraan aan op een fontein?

De wastafelmengkraan sluit je op dezelfde manier aan als een fonteinkraan. De fonteinkraan sluit je aan op een stopkraan en een mengkraan sluit je aan op twee stopkranen.

Welke fontein kies ik voor een klein toilet?

Als je een klein toilet hebt kies je het beste een ondiep model fontein. Fonteinen bestaan er al vanaf 12 centimeter diep. Belangrijk is wel om te weten dat het handen wassen dan iets lastiger kan zijn. Voor deze smallere fonteinen zijn verlaagde sifons beschikbaar. Deze zijn wat kleiner en daardoor subtieler dan de standaard sifons.