Douchekranen

Een douchekraan is belangrijk voor de toevoer van water naar een douche. Om de temperatuur en waterstralen te kunnen regelen zijn er verschillende douchekranen beschikbaar. Van een simpele douchekraan voor warm en koud water tot een luxere douchekraan die ingebouwd is of zelfs een thermostatische functie heeft. Bij Sanitairwinkel vind je het grootste aanbod douchekranen van verschillende topmerken. Deze douchekranen zijn van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. 

Uitstekend
9.1 / 10
op basis van
45830 reviews

Inbouwkraan of opbouwkraan? Dit zijn de voor- en nadelen

Inbouwkraan of opbouwkraan

Douchekranen

Een nieuwe douchekraan kopen of je huidige douchekraan vervangen? Bij Sanitairwinkel vind je een groot assortiment douchekranen van vele topmerken voor een scherpe prijs. Voor elk budget vind je in ons aanbod een geschikte douchekraan. Bestel je douchekraan eenvoudig online of bezoek één van onze showrooms om je nieuwe douchekraan van dichtbij te zien.

Type douchekraan

Bij de aanschaf van een douchekraan heb je de keuze uit verschillende soorten douchekranen. Daarbij moet je ook op diverse dingen letten.

  • Thermostatische douchekraan

    Een douche thermostaatkraan is een kraan die de temperatuur bereikt, die vooraf is aangegeven met de bediening van de kraan. Meestal beschikt een douche thermostaatkraan over een greep om de douchekraan aan en uit te zetten, en een greep om de temperatuur in te stellen. Onder het douchen kun je uiteraard nog steeds de temperatuur veranderen, maar de douche thermostaatkraan zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft. Hierdoor hoef je niet aan 2 knoppen (warm en koud) te draaien totdat de gewenste temperatuur bereikt is. De meeste thermostatische douchekranen zijn voorzien van een begrenzing, om te warme temperaturen te voorkomen. Ideaal wanneer er kinderen alleen gaan douchen, zo kunnen zij zich niet verbranden aan het water.

  • Douchemengkraan

    Met een douchemengkraan kun je de gewenste temperatuur bereiken door zelf warm en koud water te mengen tot de juiste temperatuur. Daarbij heb je de keuze tussen een eenknops en tweeknops mengkraan.

  • Inbouw douchekranen

    Bij een opbouw douchekraan plaats je de douchekraan tegen de badkamertegels. Dit in tegenstelling tot een inbouw douchekraan, welke je inbouwt in je wand. Dit oogt modern en geeft je douchecabine of inloopdouche een strakke look. Naast het feit dat ze gewoon erg mooi zijn, is een ander voordeel van een inbouwkraan dat ze makkelijk schoon te houden zijn. Er zijn namelijk minder randjes en hoekjes waar vuil zich kan nestelen. Inbouw douchekranen zijn verkrijgbaar in thermostatische en niet-thermostatische douchekranen.

  • Regendouche met kraan

    Naast losse douchekranen kun je uiteraard ook kiezen voor een doucheset, waarbij je een douchekop of regendouche combineert met een douchekraan. Een complete set bestaat daarbij uit een (regen)douche met thermostaatkraan en meestal ook een glijstangset. Bij een regendouche zorgt een stortvloed aan water ervoor dat je optimaal kunt genieten van je douche. Kijk goed in de productbeschrijving wat bij de regendoucheset is inbegrepen!

Hartafstand douchekraan 12 cm of 15 cm?

De hartafstand, ook wel HOH, is een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een douchekraan. Dit is de afstand van het ene middelpunt (het hart) van de kraanaansluiting tot de ander. Ofwel de afstand tussen het midden van de aansluiting voor koud en warm water.

hartafstand

Welke hartafstand heb ik nodig?

Meet vooraf de hartafstand op om teleurstelling te voorkomen. De meeste douchekranen hebben tegenwoordig een hartafstand van 15 cm. Maar in ons assortiment vind je ook nog een ruim aanbod met douchekranen met een HOH van 12 cm. Wanneer je namelijk een ouder huis hebt kan het zijn dat de hartafstand nog 12 cm is.

Verkeerde hartafstand

Heb je een kraan voor de douche gekocht met een hartafstand van 15cm, maar is jouw aansluiting 12cm? Dan is dit op te lossen met zogenoemde S-koppelingen. Deze monteer je aan de achterkant waardoor je de kraan van 15cm toch kunt aansluiten.

Hoogte douchekraan

De douchekraan moet op de juiste hoogte gehangen worden. De hoogte die daarbij meestal wordt aangehouden is 110 cm, omdat je op deze hoogte de grepen van de douchekraan het beste kunt bedienen en bekijken. Kies je voor een (regen)doucheset, dan hangt het van de lengte van de glijstang af hoe hoog de douchekop komt te hangen. Regelmatig kun je de hoogte van de glijstang aanpassen, zodat je hem af kunt stellen op jouw lengte. Ook bij een inbouw douchekraan kun je zelf bepalen hoe hoog de douchekop komt te hangen.

Kleur kraan

Douchekranen zijn verkrijgbaar in diverse verschillende kleuren. De meeste douchekranen hebben een chromen kleur, maar ook witte, gouden, koperen en zwarte douchekranen zijn populair. Daarbij heb je ook nog de keus uit een verschillende kleurafwerking. Zo vind je in ons assortiment ook prachtige mat zwarte douchekranen.

Douchekraan merken

In het ruime assortiment van Sanitairwinkel vind je douchekranen van veel bekende en minder bekende merken.

Bekijk vele kranen in de showroom!

Wil je het ruime assortiment douchekranen met eigen ogen bekijken of heb je behoefte aan specialistisch advies van een van onze medewerkers? Breng dan een bezoek aan onze showrooms en je ontvangt advies op maat bij het kopen van een nieuwe douchekraan. In onze showrooms kun je tevens een uitgebreide collectie douchekranen bekijken.

Veelgestelde vragen over douchekranen

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Het is belangrijk om te weten welke hartafstand je nodig hebt. Meet dit dus op. Heb je een hartafstand van 12cm in de badkamer en kun je alleen een kraan met hartafstand 15cm vinden naar jouw smaak? Dan is dit op te lossen met S-koppelingen. Daarnaast moet je ook beslissen of je een inbouw- of opbouwdouche kraan wil.

Waarom wel of niet kiezen voor een bepaalde kleur?

Douchekranen zijn er tegenwoordig in allerlei kleuren. Kijk eerst naar wat jij mooi vindt. Heb je bijvoorbeeld chromen kranen en accessoires? Dan is een chromen kraan de beste optie. Maar wil je liever zwart? Dan is dit natuurlijk ook een optie. Houd er rekening mee dat bepaalde kleuren makkelijker beschadigingen krijgen dan andere kleuren. Denk hierbij aan mat zwart.

Inbouw of opbouw?

Als je een nieuwe kraan gaat kopen en je had een opbouwkraan, dan is het makkelijk om wederom een opbouwkraan te kopen. Wil je een inbouwkraan? Dan zal de muur opengebroken moeten worden. Wanneer je een nieuwe badkamer gaat maken kan hier van tevoren al over worden nagedacht en op geanticipeerd worden.