Cartouches

Door middel van een cartouche doet je kraan wat je van hem vraagt wanneer je aan de knoppen draait. Een cartouche, ook wel een kardoes genoemd, is het mechanisme binnenin een mengkraan wat zorgt voor de soepele regeling van de waterhoeveelheid en -temperatuur. Hieronder vind je ons uitgebreide assortiment aan binnenwerken voor je kraan. 

Cartouche

Een cartouche, ook wel een kardoes genoemd, is het mechanisme binnenin een mengkraan wat zorgt voor de soepele regeling van de waterhoeveelheid en -temperatuur. Het is een binnenwerk in een kraan die verbonden is met de draaiknoppen of hendel om de doorstroming van het koude en warme water te beïnvloeden. Een cartouche is er dus verantwoordelijk voor dat koud en warm water door dezelfde kraanuitloop kan stromen.  

Wat doet een cartouche voor jouw kraan?

Mengkranen zijn een populaire keuze voor badkamers of keukens vanwege hun functionaliteit en stijlvolle design. Hedendaagse mengkranen hebben een meer gestroomlijnd en modern ontwerp, waardoor de temperatuur en waterhoeveelheid met één enkele handgreep kan worden regelen. De cartouche, het binnenwerk, zorgt ervoor dat dit goed verloopt.

Hoe werkt een cartouche?

De cartouche bevat een draaistuk dat de buis afsluit waar het water door stroomt. Wanneer de kraan wordt opengedraaid, ontstaat er een opening. Hierdoor kan het water er doorheen stromen en de kraan uitkomen. Als de kraan weer dicht wordt gedraaid, dan druk je het binnenwerk weer tegen de buis aan en sluit je de opening af.

Rubber leertje of keramische schijf

Veel kranen zijn gemaakt van ijzer, waardoor je een kraan niet helemaal waterdicht kan dichtdraaien. Daarom bevat het binnenwerk vaak een rubber ringetje. Bij de moderne kranen zijn de rubbertjes vervangen door keramische schijven voor een langdurig soepele werking.

Een keramisch cartouche bestaat uit twee schijven, elk met gaten in het midden. In gesloten stand staan ​​de gaten op de twee schijven in verschillende standen en dit voorkomt dat er water door de kraan stroomt. Als er gedraaid wordt aan de draaiknoppen van de kraan, draaien de keramische schijven en worden de gaten met elkaar uitgelijnd. Hierdoor kan het water door de kraan stromen. Door het draaien van de knoppen wordt ook de mengeling van warm en koud water aangepast om de gewenste watertemperatuur te krijgen.

Advies

Heb je nog vragen over onze producten of wil je graag gepersonaliseerd advies ontvangen van één van onze medewerkers? Neem dan contact op met onze klantenservice of bezoek één van onze showrooms. We helpen je graag!