Onderhoud van gekleurde accessoires

De wereld van sanitair was nog nooit zo kleurrijk! Waar je eerst alleen nog kon kiezen tussen chroom en rvs zijn er nu talloze kleuren accessoires waarmee je jouw badkamer kan stylen. Waar je wel rekening mee dient te houden is dat deze producten soms net een andere manier van onderhoud vragen dan het standaard chroom. Ook de topcoating, die zorgt voor de gekleurde afwerking, is vaak fragieler. Zo kan iets allerdaags zoals een ring om je vinger, of je eigen shampoo al zorgen voor schade wanneer je niet op de juiste manier handelt.

Accessoires schoonmaken

Wees lief voor je accessoires

We hebben een aantal tips & tricks op een rijtje gezet, te beginnen met wat we absoluut afraden:

  • het gebruik van een reinigingsmiddel dat zoutzuur, azijnzuur of een ander schadelijk, agressief zuur of chloor bevat;
  • het gebruik van fosforzuurhoudende (industriële) reinigings­middelen;
  • het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen;
  • het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, schuurmiddelen, schuursponsjes en microvezeldoek.

Ook huidverzorgingsproducten zoals shampoo, kleurspoelingen, douchegel en vloeibare zeep kunnen schade veroorzaken. Maar als je alles even goed afspoelt met water, is er niks aan de hand. Volg daarna onderstaand reinigingsadvies waarmee je schade en klachten kan voorkomen:

Accessoires onderhouden

TIP 1

NADROGEN MET EEN ZACHTE (HAND)DOEK

Je accessoires blijven langer kalkvrij als je ze na gebruik droog maakt met een zachte (hand)doek. Als je net hebt genoten van een heerlijke douchebeurt, geef ze dan even een ‘aai over de bol’ met de handdoek waarmee je ook jezelf afdroogt. Zo droog je in één beweging jezelf en je accessoires af. Probeer er na het douchen een gewoonte van te maken. Het is dan een kleine moeite met een groot effect én het scheelt achteraf een hoop poetsen.

Accessoires onderhouden

TIP 2

PAS OP MET SCHERPE VOORWERPEN

Net als bij een auto, kunnen scherpe voorwerpen krassen veroorzaken op je accessoires. De accessoires zijn afgewerkt met een zeer hoogwaardige messing en zijn vervolgens zwaar verchroomd maar deze blijft, net als autolak, altijd wat gevoelig voor krasjes. Voorkom deze door het gebruik van schuursponsjes, schuurmiddelen en microvezeldoekjes achterwege te laten. Let ook op met sieraden!

Accessoires onderhouden

TIP 3

GEBRUIK ALLÉÉN DE JUISTE REINIGINGSMIDDELEN

Gebruik bij de wekelijkse schoonmaakbeurt van je badkamer groene zeep! Breng de zeep altijd aan d.m.v. een zachte doek of spons, nooit direct op de accessoires zelf. Laat de zeep niet langer dan 1-2 minuten inwerken. Spoel na het reinigen van de accessoires alles goed af, zodat er geen zeep achterblijft op het product en droog de accessoires na het schoonmaken af. Door de zeep blijft er een onzichtbare beschermlaag achter, wat de aanhechting van kalk en vuil verminderd.