Het Grote WC-onderzoek
Wat je altijd al wilde weten over de WC-gewoontes van Nederlanders
Al met al brengen we flink wat tijd door op de pot. Maar hoe spenderen Nederlanders deze momenten in het kleinste kamertje eigenlijk het liefst? Waar zijn we bijvoorbeeld allemaal mee bezig naast het hoognodige poepen en plassen? En wat zijn onze grootste toilet-irritaties: remsporen, vieze geurtjes, een deur die niet op slot kan, of misschien wel iets heel anders?
In ‘Het Grote WC-onderzoek' brengt Sanitairwinkel het allemaal in kaart. In samenwerking met bureau Panel Inzicht ondervroegen we 1.200 Nederlanders naar hun toiletgewoontes. Want de badkamer en toilet zijn plekken waar je dagelijks tijd doorbrengt en je volledig op je gemak wilt voelen. Maar is dat wel echt zo?
Bijna driekwart van de Nederlanders heeft poepschaamte
Een grote boodschap doen buiten de deur? Liever niet! 73,8% van de Nederlanders vermijdt poepen buiten de deur zoveel mogelijk. 60,6% doet dit alleen als het écht niet anders kan en 13,2% doet zelfs helemaal nooit een grote boodschap buitenshuis. Onder vrouwen heeft maar liefst 76,3% moeite met poepen buiten de deur.
Veel Nederlanders hebben dus last van een vorm van poepschaamte. In Zuid-Holland ligt het percentage inwoners dat liever geen grote boodschap buiten de deur doet het hoogst. Hier heeft 82,2% moeite met poepen buitenshuis.
Poepen buiten de deur: dit zijn de meest ongemakkelijke situaties
Veel Nederlanders vinden het ongemakkelijk om buiten de deur een grote boodschap te doen. Maar wat zijn eigenlijk de ongemakkelijkste poepsituaties? Dat blijken WC-hokjes te zijn met een open boven- en onderkant. Op dit soort toiletten zijn WC-geluiden namelijk extra goed hoorbaar. 86,6% van de Nederlanders vindt het ongemakkelijk om hier hun behoefte te doen. Ook tijdens een date of in een openbare ruimte zoals een restaurant, museum of bij een evenement poepen we liever niet.
Hoe besteed je meestal je tijd op het toilet?
Iets meer dan de helft van de Nederlanders doet tijdens een toiletbezoek niets anders dan het hoognodige: 53,9% van de ondervraagden geeft aan dat zij op de WC alleen ‘zitten en ontspannen’.
De overige 46,1% van de Nederlanders zoekt juist wél naar wat extra afleiding tijdens hun toiletbezoekjes. Vooral social media wordt vaak gecheckt, al wordt er op vanaf de pot ook flink wat geappt.
Wel zijn er interessante verschillen tussen vrouwen en mannen.
Van de vrouwen die tijdens een toiletbezoek naar afleiding zoeken, checkt 53,7% regelmatig hun social media. Bij mannen is dit percentage 43,3%.
Het mannelijk geslacht checkt juist veel vaker het nieuws. Zij doen dit naar verhouding 11,4% vaker dan vrouwen. Ook luisteren mannen vaker naar muziek tijdens het poepen en plassen dan vrouwen (+7,6%).
Mannen zitten langer op de pot
Grote boodschap? 32,1% van de mannen heeft langer dan 5 minuten nodig om dit te doen. Vooral mannen met thuiswonende kinderen zijn vaak ‘langpoepers’: zij nemen zelfs in 36% van de gevallen langer dan 5 minuten de tijd om een grote boodschap te doen.
Ter vergelijking: onder Nederlandse vrouwen ligt het percentage langpoepers een stuk lager. Slechts 24,2% zit langer dan 5 minuten op de WC bij het doen van een grote boodschap. Bij vrouwen met thuiswonende kinderen ligt dit percentage nog lager: 23,6%.
Hygiëne op het toilet: zo vaak maken we onze WC schoon
Hoe vaak je de WC moet schoonmaken hangt natuurlijk af van de samenstelling van je huishouden. Grote gezinnen met kinderen zullen de toiletruimte waarschijnlijk vaker moeten poetsen dan mensen die alleen wonen.
Over het algemeen maakt 92,4% van de Nederlanders minstens één keer per week hun toilet schoon. Onder eenpersoonshuishoudens ligt dit percentage iets lager: 90,9%. Niet gek, hun toilet wordt per slot van rekening - in de meeste gevallen - een stuk minder vaak gebruikt.
Wel zijn er enorme verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke alleenstaanden. Vrouwen die alleen wonen maken in 95,7% van de gevallen hun WC minstens één keer per week schoon, tegenover 85,1% van de alleenstaande mannen.
Veel Nederlanders ervaren een tekort aan openbare toiletten
Het kan zomaar gebeuren dat je onderweg opeens heel nodig naar de WC moet. Grote kans dat je dan bent aangewezen op een openbaar toilet in bijvoorbeeld een parkeergarage, tankstation, bibliotheek, treinstation of winkel.
Veel Nederlanders vinden dat er nog niet voldoende van deze openbare toiletten zijn. 69,8% van de ondervraagden ervaart namelijk weleens een tekort aan openbaar toegankelijke WC’s. Onder vrouwen ligt dit percentage zelfs op 72,5%.
Het is vervelend als je bij hoge nood geen toilet kunt vinden. Hierdoor is 79,4% van de mannen en 51,3% van de vrouwen weleens genoodzaakt geweest om te wildplassen. Bij 9,1% van de Nederlanders komt dit zelfs vaak voor. Om dit soort situaties te voorkomen gaat bijna de helft van de Nederlanders altijd ‘even voor het geval dat’ naar de WC voordat ze van huis gaan.
Grootste irritaties: van vieze bril tot vieze luchtjes
Nederlanders ervaren flink wat WC-leed. Het ontbreken van WC-papier is de grootste bron van irritatie voor toiletgebruikers: 87,7% van de Nederlanders vindt dit heel irritant. Ook een vieze toiletbril en een voorganger die niet heeft doorgetrokken staat hoog op de lijst van ergernissen. De 10 grootste ergernissen van toiletgaand Nederland:
Wist je dat…
… 20,7% van de Nederlanders nooit hun geurtjes verbloemt na het doen van een grote boodschap?
… 40,6% van de Nederlanders een verjaardagskalender op de WC heeft hangen? Al is dit geen uitnodiging om hier zelf je verjaardag aan toe te voegen. 40,8% van de mensen met een verjaardagskalender beheert deze namelijk liever zelf.
… 61% van de Nederlanders weleens naar de WC gaat als hun partner in dezelfde ruimte is?
… 33,9% van de Nederlanders hun toiletborstel minder dan één keer per jaar vervangt of zelfs helemaal nooit.
… 53,4% van de Nederlanders niet altijd hun handen wast met water en zeep na een toiletbezoek.
Over het Grote WC-Onderzoek
Het onderzoek is in opdracht van Sanitairwinkel uitgevoerd door Panel Inzicht, in mei 2024, onder 1.200 Nederlanders. De steekproef is nationaal representatief verdeeld op basis van geslacht (man en vrouw), leeftijd en opleidingsniveau.