Verwarming ontluchten, hoe doe je dat?

Je verwarming maakt een (stromend) geluid? Dan is de kans groot dat er lucht aanwezig is in de leidingen. Het is belangrijk om de radiator te ontluchten, lucht in de radiator maakt verwarmen namelijk duurder. Dat komt doordat lucht niet geleidt. Het gevolg is dat er heel veel energie nodig is om het warme water in de verwarming te krijgen. Denk je nu bij jezelf: Hoe ontlucht je een verwarming? Lees dan gauw verder!

Waarom de verwarming ontluchten

Er zijn verschillende redenen om je verwarming te ontluchten. Wanneer er lucht in de verwarming zit gaat het rondpompen van het warme water steeds moeilijker. Om je radiator dus optimaal te kunnen verwarmen moet je ervoor zorgen dat er geen lucht meer in zit. Daarnaast krijg je door de lucht kans op roest in het systeem, waardoor kwetsbare delen kunnen beschadigen en/of verstoppen (bijvoorbeeld de warmtewisselaar/pomp). Ook kan de radiator een klotsend geluid gaan maken wat hinderlijk kan zijn.

En een hele simpele reden om je verwarming te ontluchten: het zal besparen op je energierekening. Lucht dat zich opstapelt in het verwarmingssysteem zal het verwarmingsproces voor de cv-ketel moeilijker maken. Hierdoor heeft de ketel meer elektriciteit nodig om goed te kunnen verwarmen, wat zal resulteren in een hogere energierekening.

Wanneer en hoe ontlucht ik mijn verwarming?

Maakt je radiator een klotsend of tikkend geluid? Dan moet je zo snel mogelijk de verwarming ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in de radiator zit. Maakt je radiator nog geen geluid? Dan is het verstandig om je verwarming preventief te ontluchten, zodat je latere problemen kunt vermijden.

Stappenplan verwarming ontluchten

Verwarming ontluchten stap 1

STAP 1: Zorg voor een ontluchtingssleutel

Voor het ontluchten van de verwarming heb je een ontluchtingssleutel nodig. In de meeste gevallen heb je die gekregen toen je de radiators liet plaatsen of toen je het huis kocht of begon te huren.

Mocht je niet (meer) in het bezit zijn van een ontluchtingssleutel dan kun je deze gemakkelijk hier online kopen of bij de meeste doe-het-zelf zaken.

radiator ontluchten stap 2

STAP 2: Draai alle radiatoren open

Om de cv te ontluchten moet je eerst zorgen dat alle lucht zich verzamelt bij de ontluchtingsventielen van de verwarming. Dit doe je door alle radiatoren open te draaien. Zet de thermostaat 10 minuten aan op minimaal 25 graden Celsius.

radiator ontluchten stap 3

STAP 3: Draai alle radiatoren dicht en begin onderaan met ontluchten

Na 10 minuten zet je de thermostaat zo laag mogelijk zodat de cv-ketel stopt met verwarmen. Eventueel kun je dan ook de stekker van de ketel uit het stopcontact halen. Alle lucht is inmiddels bij de ventielen verzameld.

Pak je onluchtingssleutel en begin bij de laagst geplaatste radiator in huis met ontluchten en werk naar boven toe. Zo is er een kans dat je in de kelder moet beginnen en dat je op zolder eindigt.

verwarming ontluchten stap 4

STAP 4: Draaien maar!

Gebruik een bakje of een doek om onder het ontluchtingsventiel te houden, want zodra je het ventiel opendraait kan er (zwart) water uit lopen. Draai nu het ventiel open, tegen de klok in. Bij het opendraaien zul je een sissend geluid horen, dit is de lucht die je radiator verlaat. Nadat er voldoende lucht uit de verwarming is ontsnapt komt er water uit de radiator. Zodra er water ontsnapt draai je het ventiel weer dicht. Het water kan zwart zijn, daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Ontluchten verwarming stap 5

STAP 5: Ontlucht het expansievat (optioneel)

Nadat alle radiatoren zijn ontlucht is het verstandig om ook het expansievat te ontluchten. Zorg wel dat je het expansievat als allerlaatste ontlucht. Je ontlucht het expansievat op dezelfde wijze als een radiator. Ook het expansievat is voorzien van een ontluchtingsventiel.

Ontluchten radiator stap 6

STAP 6: Zet de verwarming weer aan na het ontluchten

Draai alle radiatorknoppen weer open. Zet de thermostaat weer aan en controleer na 10 minuten of de waterdruk in de cv-ketel voldoende is. Check hiervoor de handleiding van je cv. Meestal hoort de druk tussen de 1,5 en 2 bar te zijn. Dit kun je zien op de manometer. Is dit het geval, dan ben je nu klaar met het ontluchten van de radiatoren!

Is de waterdruk te laag? Dan is het nodig om de cv bij te vullen. De manometer zal in dit geval in het rode gedeelte wijzen. Zie hiervoor de volgende stappen.


 

Stappenplan verwarming vullen

Verwarming vullen

STAP 1: CV-ketel uitschakelen

Zet de thermostaat uit en wacht ongeveer een kwartier. Trek dan de stekker van de CV-ketel uit het stopcontact. Als je een digitaal display hebt in plaats van een analoge drukmeter laat je de stekker in het stopcontact.

Radiator vullen

STAP 2: Sluit ketel aan op kraan

Sluit de (bijgeleverde) vulslang aan op een waterkraan. Houd de slang omhoog en vul nu langzaam de slang met water. Sluit de volle vulslang vervolgens aan op de vulkraan van de cv-ketel en zet de waterkraan open. Zet vervolgens de vulkraan van de cv-ketel open.

Verwarming ontluchten

STAP 3: Vul de ketel

Houd de manometer in de gaten om zo de vulkraan en waterkraan op tijd te sluiten. Vul de ketel totdat de waterdruk de gewenste bar aangeeft die je eerder hebt opgezocht. Sluit vervolgens eerst de vulkraan en daarna de waterkraan.

Verwarming vullen

STAP 4: Slang loskoppelen

Zet een emmer neer waarin je het water uit de slang kunt opvangen. Ontkoppel de slang van de ketel en van de waterkraan. Leeg de slang in de emmer. Als alles netjes opgeruimd en dichtgedraaid is kun je de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact steken. Laat de verwarming minstens 10 minuten goed warm worden.

Radiator vullen

STAP 5: Klaar!

Herhaal bovenstaande stappen als het storende geluid niet verdwijnt. Heb je na drie keer ontluchten nog steeds last van (stromend) geluid? Neem dan contact op met een erkende installateur.

Nog steeds last van een tikkende verwarming?

Tikt je verwarming na het ontluchten nog steeds? Dan hebben we daar ook een artikel over. Op zoek naar een nieuwe verwarming? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment.

Shop een nieuwe radiator