Eenvoudig je kraan vervangen

Is je kraan toe aan vervanging? Dit kun je gemakkelijk zelf! Hieronder leggen we je eerst stap voor stap uit hoe je eenvoudig een wastafelkraan vervangt. Inclusief handige video, waarin het vervangen van een kraan wordt gedemonstreerd. Daarna leggen we onderaan de pagina ook nog uit hoe je een bad- of douchekraan vervangt. Ook deze kranen kun je namelijk zelf vervangen!

Kraan vervangen

Kraan vervangen van een wastafel

Allereerst leggen we stap voor stap uit hoe je een wastafel kraan vervangt. Wil je weten hoe je een bad- of douche kraan vervangt? Scrol dan verder naar beneden, ook dit wordt stap voor stap uitgelegd op deze pagina. Hoe dan ook, het vervangen van een kraan is prima zelf te doen met de juiste instructies. Daarom helpen we je hier graag bij! Lees het stappenplan of bekijk de instructievideo onderaan het stappenplan. Zo gaat het vervangen van de kraan zeker lukken!

Stappenplan kraan vervangen

water afsluiten

Kraan vervangen STAP 1: Water afsluiten

Kijk of er onder de wastafel hoekstopkraantjes gemonteerd zijn. Is dit het geval? Dan hoef je alleen deze dicht te draaien. Is dit niet het geval, of wil je de hoekstopkranen vervangen? Dan zul je de hoofdkraan van de waterleiding moeten sluiten. Zet vervolgens alle kranen in hoger gelegen ruimtes open, tot er nergens meer water uitloopt.

moeren losdraaien

Kraan vervangen STAP 2: Moeren losdraaien

Draai de moeren van de oude warm- en koudwaterslangen los.

kraanbevestiging losmaken

Kraan vervangen STAP 3: Kraanbevestiging losmaken

Maak de kraanbevestiging los onder de wasbak.

verwijder oude kraan

Kraan vervangen STAP 4: Verwijder oude kraan

Verwijder nu de oude kraan door de opening.

ontkoppel sifon

Kraan vervangen STAP 5: Ontkoppel sifon

Ontkoppel vervolgens de sifon en verwijder de wastafelplug en de hoekstopkranen als je deze ook gaat vervangen.

plaats wastafelplug

Kraan vervangen STAP 6: Plaats nieuwe wastafelplug en hoekstopkranen

Plaats vervolgens de nieuwe wastafelplug en hoekstopkranen als je deze wilt vervangen. Vergeet hier de rubberringen niet!

monteer nieuwe sifon

Kraan vervangen STAP 7: Monteer nieuwe sifon

Schroef de nieuwe sifon onder de wastafel.

plaats nieuwe kraan

Kraan vervangen STAP 8: Plaats nieuwe kraan

Steek de slangen van je nieuwe kraan (dit is de Grohe Eurosmart Cosmopolitan) eenvoudig door het kraangat. En schroef de kraan aan de onderkant van de wastafel weer vast. Schuif eerst het kunststof klemstuk en daarna het koperen klemstuk (halve manen) over de schroefstift –of stiften. Kijk of de kraan goed recht staat voordat je de moeren strak aandraait.

schroef slangen vast

Kraan vervangen STAP 9: Schroef slangen vast

Schroef de flexibele slangen ook weer vast op de hoekstopkranen. Gebruik hiervoor een passende steeksleutel. Draai de moeren goed aan, maar forceer niets!

afwerking kraan vervangen

Kraan vervangen STAP 10: Puntjes op de i

Open de hoofdkraan of hoekstopkraantjes en controleer of je de nieuwe wastafelkraan goed hebt aangesloten. En bewonder het prachtige eindresultaat!

Kraan vervangen gelukt?

Als je alle stappen uit het stappenplan succesvol hebt doorlopen is het installeren van de kraan als het goed is gelukt. Ben je er nog niet helemaal uitgekomen? Bekijk dan zeker even de onderstaande instructievideo. Hier wordt het vervangen van een kraan nog eens uitgelegd en kun je zien hoe alle stappen er in de praktijk uitzien.

Bekijk de handige video van Grohe

Hier zie je hoe de installateur eenvoudig een Grohe Eurosmart Cosmopolitan-kraan installeert.

Koop de GROHE kraan hier voordelig


 

Bad- of douchekraan vervangen

Heb je een bad- of douchekraan te vervangen? Lees dan hieronder wat je daarvoor moet doen. Deze kranen zijn vergelijkbaar in de montage. Controleer van tevoren of je de juiste maat kraan hebt. Een badkraan heeft altijd een hartafstand van 15 cm, een douchekraan kan een hartafstand van 12 of 15 cm hebben. Een douchekraan van 15cm is met s-koppelingen wel te monteren op een aansluiting met een hartafstand van 12cm, maar andersom niet. Houd hier dus rekening mee bij het kiezen of vervangen van een douchekraan.

badkraan vervangen

Stappenplan badkraan vervangen

kraan vervangen

STAP 1: Sluit de hoofdkraan af

Sluit de hoofdkraan. Heb je ook een boilerkraan? Sluit deze dan ook. Zet daarna alle kranen in de badkamer en de hoger gelegen ruimtes open tot er nergens meer water uit loopt.

kraan vervangen

STAP 2: Schroef oude kraan los

Schroef de oude kraan los en verwijder de rozetten en s-koppelingen. Om schade te voorkomen leg je eerst een handdoek op de bodem neer voor het geval er onderdelen vallen. Dit is ook meteen een goed moment om de lege muur schoon te maken.

kraan vervangen

STAP 3: Bereid nieuwe s-koppelingen voor

Wanneer alles is verwijderd moet de koppeling worden voorbereid. Plaats de nieuwe s-koppelingen losjes op de leidingen. Schroef de nieuwe kraan erop. Zorg ervoor dat alles waterpas hangt. Zet met een viltstift een recht streepje op de tegel én op de koppeling. Zo zorg je ervoor dat de koppelingen bij het monteren op dezelfde plek zitten.

kraan vervangen

STAP 4: Plaats nieuwe s-koppelingen

Draai de koppelingen en de kraan weer los. Wind afdichtingsdraad (tien slagen met de klok mee) om de uiteindes van de koppelingen die de muur ingaan. Smeer er afdichtingspasta overheen. Bevestig de s-koppelingen terug op de leiding tot deze op dezelfde plek als de viltstiftstreepjes zitten. Niet te strak aandraaien, vast is vast. Controleer beide koppelingen op de gelijke diepte, juiste hartafstand en of ze op waterpas staan.

kraan vervangen

STAP 5: Plaats rozetten en nieuwe kraan

Plaats nu eerst de rozetten terug over de s-koppeling. Plaats vervolgens de kraan over de S-koppelingen en schroef de kraan met de hand vast. Schroef daarna de kraan goed vast met een sleutel. Plaats een pleister of doekje tussen de kraan en de sleutel om beschadigingen te voorkomen.

kraan vervangen

STAP 6: Puntjes op de i

Sluit alle eerder geopende kranen en open de hoofdkraan. Controleer op lekkages en bewonder het eindresultaat!


 

Douchekraan vervangen

Heb jij een nieuw douchesysteem met thermostaat aangeschaft, maar weet je niet goed hoe je dit moet installeren? Hieronder beschrijven wij hoe je een douchekraan kan vervangen. In het voorbeeld maken we gebruik van een Grohe douchesysteem. Bij een andere douchekraan kunnen de stappen wat verschillen, maar ze zijn vergelijkbaar.

douchekraan vervangen

Stappenplan

douchekraan vervangen

STAP 1: Voorbereiding

Spoel voor installatie van de douchekraan de waterleidingen goed door om vervuiling zoals zand te verwijderen. Controleer ook of de warmtetoevoer zich bevindt aan de linkerkant en de koudwatertoevoer aan de rechterkant. Bepaal vervolgens de afstand tussen de watertoevoer en het plafond. De afstand moet minimaal 118 cm zijn. Sluiten de watertoevoer af voordat je begint!

douchekraan vervangen

STAP 2: Bereid de S-koppelingen voor

Schroef de s-koppelingen in de muur en schroef de rozetten er op. Zorg dat de hartafstand tussen de rozetten 150 mm is en dat ze waterpas zijn. Plaats de thermostaatkraan en draai deze vast. Let op dat de moeren de rozetten niet aanraken. Stel bij indien nodig en zorg dat de kraan waterpas hangt.

douchekraan vervangen

STAP 3: S-koppelingen plaatsen

Demonteer de kraan van de muur. Noteer de diepte tussen de s-koppelingen en de muur. Tape de s-koppelingen in met afdichtingstape, in de richting van de schroefdraad. Draai de koppelingen vast met een steeksleutel. Kijk of ze even diep zijn, de juiste hartafstand hebben en waterpas zijn. Plaats een siliconen dichting tussen de muur en de s-koppelingen.

douchekraan vervangen

STAP 4: Plaats rozetten en kraan

Demonteer de kraan van de muur. Noteer de diepte tussen de s-koppelingen en de muur. Tape de s-koppelingen in met afdichtingstape, in de richting van de schroefdraad. Draai de koppelingen vast met een steeksleutel. Kijk of ze even diep zijn, de juiste hartafstand hebben en waterpas zijn. Plaats een siliconen dichting tussen de muur en de s-koppelingen.

douchekraan vervangen

STAP 5: Glijstang voorbereiden

Bevestig de glijstang op de thermostaatkraan en plaatst de muurplaat op de bovenste bevestigingsbeugel van de glijstang. Controleer of de stang waterpas hangt en markeer met een potlood waar de gaten moeten komen.

douchekraan vervangen

STAP 6: Plaats glijstang

Boor met een boormachine drie gaten en vul ze met siliconen. Vervolgens plaats je de meegeleverde pluggen. Schroef de muurplaat vast en plaats de rozet. Nu kun je de glijstang terug bevestigen op de thermostaatkraan. Druk de glijstang op de muurplaat, en draai deze vast met een inbussleutel.

douchekraan vervangen

STAP 7: Hoofddouche installeren

Plaats de douchearm op de glijstang en bevestig met behulp van een stelschroef. Schroef de hoofddouche op de douchearm en controleer of de hoofddouche goed werkt.

douchekraan vervangen

STAP 8: De thermostaatkraan afstellen

Zorg er voor dat de thermostaatkraan goed werkt. Draai de temperatuur tot aan de 38ºC blokkering en controleer de temperatuur. Als het water 38ºC is, dan is er geen aanpassing nodig. Als dit wel het geval is, verwijder dan het afdekkapje van de greep met een kleine schroevendraaier. Draai de schroef los, verwijder de greep en laat het water stromen. Pas de temperatuur aan door aan de gekartelde knop te draaien, totdat deze 38ºC is. Plaats de greep terug met de markering op 38ºC en schroef de greep vast.

douchekraan vervangen

STAP 9: Handdouche installeren

Schroef het uiteinde van de doucheslang in de kraan. Draai het smalste uiteinde van de slang aan de kraan en draai het andere einde van de slang aan de handdouche. Controleer of de thermostaatkraan, de handdouche en hoofddouche goed werken. Je bent nu klaar met het installeren van jouw nieuwe douchesysteem!

Bekijk de handige video van Grohe

Grohe legt hier in 7 stappen uit hoe je precies een douchekraan kan vervangen.