Welke afmeting moet je toilet hebben?

Een toiletruimte is vaak klein. Er hoeft ook maar weinig in te staan, dus veel ruimte is niet per se nodig. Maar wanneer wordt de ruimte te krap waardoor het gebruiken van het toilet ongemakkelijk wordt? Je hebt namelijk wel een minimale breedte nodig voor je toiletpot. Hier lees je alles over de afmetingen van je toilet.

inbouw

Afmetingen toilet volgens het bouwbesluit

Ga je (ver)bouwen? Dan is het goed om te weten dat er richtlijnen zijn voor de afmetingen van de toiletruimte. In het Bouwbesluit dat in 2012 is opgesteld door de overheid zijn een aantal richtlijnen te vinden voor de toiletruimte en afmetingen. Zo moet een toiletruimte in een nieuwbouwhuis een vloeroppervlakte hebben van 90 x 120 cm met een hoogte van minstens 230 cm (Artikel 4.8, 4.9, 4.11). De toiletruimte in een bestaande woning moet minstens een vloeroppervlakte van 0,64 M2 hebben met een breedte van 60 cm en een hoogte van ten minste 2 m (artikel 4.13, 4.14, 4.16).

Afmetingen van de wc voor comfort

Naast de richtlijnen van het bouwbesluit kun je verder kijken naar welke afmetingen je in de toiletruimte nodig hebt om comfortabel naar de wc te kunnen gaan. De ruimte die je zelf nodig hebt om de wc te gebruiken of je handen te wassen wordt de gebruiksruimte genoemd. Je kunt natuurlijk een toilet en fontein tegen elkaar aan zetten. Maar dan is er weinig ruimte over om er veilig gebruik van te maken. Vandaar dat je de gebruiksruimte ook mee moet tellen in de benodigde ruimte. Daarnaast neemt het object zelf ook nog ruimte in. Dit noemen we de plaatsruimte

Hieronder volgt hoeveel plaats- en gebruiksruimte je nodig hebt in je toiletruimte voor je toilet en fontein. Wil je weten welke minimale afmetingen het toilet in de badkamer nodig heeft? Lees dan hier alles over de afmeting van de badkamer.

gebruikersruimte wastafel fontein

Afmetingen voor fontein/handenwasbak in de toiletruimte

Een fontein is een compacte wastafel die speciaal is gemaakt voor het toilet. Geschikt om je handen te kunnen wassen zonder veel ruimte in te nemen. Fonteinen komen in veel verschillende afmetingen en vormen, maar gemiddeld zijn ze 35 tot 50 cm breed en 18 tot 35 cm diep. Vaak worden ze gehangen op een hoogte tussen de 85 cm en 90 cm, maar dit kun je natuurlijk naar eigen voorkeur bepalen. Voor de gebruiksruimte van een fontein is minimaal 40 cm nodig, maar 50 cm of 60 cm heeft de voorkeur voor wat meer bewegingsruimte. Naast het fontein moet je rekening houden met 10 cm aan beide kanten. Voor de plaatsruimte + gebruiksruimte kun je voor het fontein uitgaan van gemiddeld 60 x 80 cm. Houd dus altijd rekening met de afmetingen van het toilet bij het kiezen van een fontein.

gebruikersruimte toilet

Afmetingen toilet voor comfortabel gebruik

De afmetingen van een toilet zijn doorgaans tussen de 36 en 40 cm breed en tussen de 60 en 70 cm in de lengte. Met een gemiddelde hoogte van 39cm. Omdat je ook wat ruimte nodig hebt om op de wc te kunnen zitten moet je minstens 60cm breed rekenen. Reken daarbij 50 cm op voor je benen en om voor de wc te kunnen staan (voor de staande plassers onder ons). Zo kom je uit op een plaatsruimte + gebruiksruimte van 60 x 120 cm voor een wc-pot.

inbouw

Toilet of fontein kopen

Ben je er inmiddels uit hoe groot jouw toiletruimte moet zijn en ben je toe aan de inrichting? Dan vind je een grote keuze aan toiletten, fonteinen en toilet accessoires op onze website en in onze showrooms!