Hoe vaak douchen is gezond?

Dagelijks douchen wordt vaak gezien als een must voor een goede persoonlijke hygiëne. Maar wist je dat dermatologen adviseren om niet elke dag te douchen? Dagelijks douchen kan namelijk de natuurlijke beschermlaag van je huid beschadigen. In dit artikel bespreken we waarom minder douchen juist beter kan zijn voor je huid en delen we praktische tips voor een gezondere huidverzorging.

Natuurlijke bescherming

Veel mensen zien het als een onhygiënisch iets, als mensen niet dagelijks douchen. Toch raden dermatologen aan om van douchen geen dagelijkse routine te maken. Elke dag douchen beschadigt namelijk de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Warm douchen droogt je opperste huidlaag uit en daardoor kunnen slechte bacteriën een stuk makkelijker je huid binnendringen. Dagelijks warm douchen kan tot huidproblemen leiden. Het is natuurlijk belangrijk om te douchen als je zichtbaar vuil op je lichaam hebt of mensen in je omgeving allergisch zijn, voor bijvoorbeeld pollen of huisdieren, maar anders is dagelijks douchen niet per se nodig.

Algemene tips

Als warm douchen al niet ideaal is, dan is te heet douchen al helemaal geen goed idee. Heet water verhoogt de kans op huidproblemen en beschadigt de natuurlijke beschermlaag van je huid. Houd de temperatuur het liefst rond de 37°C. Daarnaast is het beter om kort te douchen dan lang te douchen. Te heet en te lang douchen kan namelijk zorgen voor een droge huid, waardoor je vervolgens last kunt krijgen van allerlei huidproblemen. Dus ons advies is: neem een korte lauwwarme douche!

Elke dag wassen zonder te douchen

We begrijpen dat het onhygiënisch lijkt om niet dagelijks te douchen. Gelukkig kun je jezelf elke dag fris voelen zonder dagelijks onder de douche te springen. Met een washandje aan de wastafel kom je namelijk ook een heel eind! Richt je dan vooral op de plekken waar je zweet, zoals je oksels. Hoe vaak je de rest van je lichaam wast, hangt af van je beroep, fysieke aanleg, levensstijl en dagelijkse activiteiten. Na het sporten is het fijn om te douchen, maar als je een dag niet hebt gesport, dan is het washandje een goed alternatief!

Tips voor een gezondere huid

Elke dag warm douchen is niet goed voor je huid. Hoe verzorg je je huid dan beter? Begin met minder douchen. Eens in de twee dagen is voldoende om hygiënisch te blijven zonder je huid te beschadigen. Kies voor een milde douchegel die zacht is voor je huid. Vermijd producten met een hoge concentratie zeep, omdat deze je huid kunnen uitdrogen. Zoek dus een milde douchegel uit. Na het douchen is het goed om je huid te verzorgen met een vette zalf. Dit geeft extra bescherming en zorgt voor een gezondere huid.

Voordelen van minder douchen

Minder douchen heeft veel positieve voordelen. Zo verbruik je minder water en energie, wat niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor je portemonnee! Verder bespaar je een hoop tijd in je dagelijkse routine. Gemiddeld gezien douchen we in Nederland 7,4 minuut per douchebeurt (volgens het CBS) en moeten we ons hierna ook nog afdrogen. Als je ervoor kiest om een dag niet te douchen heb je dus een kwartier langer de tijd om te werken, sporten of ontspannen. Daarnaast is het beter voor je huid als je niet elke dag doucht en hoef je de badkamer minder vaak schoon te maken.