Het ideale toilet: Tips voor de keuze en aanschaf van een (nieuw) toilet

De gemiddelde Nederlander zit ongeveer 50 minuten per week op het toilet. Dat is zo'n 43 uur per jaar! Comfort en functionaliteit zijn dus gewenst. Tevens gebruikt het toilet 30% van het totale waterconsumptie binnenshuis. Je kunt dus veel besparen met een duurzaam toilet! Wat is nu het perfecte toilet? Waar moet je op letten bij het kopen van een toilet? Sanitairwinkel helpt je bij de keuze van het juiste toilet.

Geen zin om te lezen? Bekijk dan onze video over het kopen van een toilet

toilet kiezen

Welk soort toilet?

Duoblok-, staande- of wandcloset?

Wat is het beste toilet? Dat hangt grotendeels af van je persoonlijke voorkeuren. Er zijn diverse soorten toiletten verkrijgbaar met elk hun eigenschappen en voordelen. Zo maken we als eerste onderscheid tussen drie soorten toiletten: duoblok-, staande- en wandclosetpotten. Ieder type heeft zijn eigen kenmerken.

duoblok toilet

Duoblok toiletten hebben een reservoir dat vast zit aan de toiletpot. Het is dus een geheel en je hebt geen extra reservoir meer nodig. Duoblok toiletten zijn vaak volledig keramisch. De standaard hoogte van een duoblok toilet is 40 centimeter.

staande toilet

Staande toiletten hebben wel een extra reservoir nodig, maar zijn vaak voordeliger in de aanschaf.

hangende toilet

Wandclosets hangen, zoals de naam al doet vermoeden, aan de wand. Je kunt vaak zelf kiezen op welke hoogte je het toilet hangt. Bij een wandcloset is een inbouwreservoir een vereiste.

Diepspoel of vlakspoel?

Toiletten zijn verkrijgbaar in diverse modellen: diepspoelmodellen en vlakspoelmodellen. Bij een toilet met vlakspoel blijft de boodschap liggen. Nadeel kan zijn dat er sporen achter blijven en dat geuren snel verspreid worden. Een toilet met diepspoel zorgt dat de boodschap meteen verwerkt wordt. Echter kan water dat omhoog spat een onaangenaam gevoel geven.

Aansluiting?

Vaak hoef je niet te kiezen of je een afvoer in de muur wil (PK) of in de vloer (AO), aangezien er meestal een bestaande afvoer is. Bij het klussen aan een nieuwe badkamer kun je kiezen. Toiletten bieden vaak een eigen afvoer.

 

AO & PK aansluitingen voor jouw toilet

Deze afkorting wordt gebruikt om bij een closetpot aan te geven dat de afvoer zich aan de onderkant van het toilet bevindt. Bij de keuze van een closet is de plaats van de afvoer namelijk erg belangrijk. AO-aansluiting: vloeruitlaat (afvoeraansluiting in de vloer) PK-aansluiting: achteruitlaat (afvoeraansluiting in de muur of langs de muur). In de afbeeldingen is duidelijk het verschil te zien tussen de AO (achter onder) -aansluiting en de PK (Pijp kort) -aansluiting. 

Bekijk AO vlakspoeltoiletten
AO

AO-aansluiting

PK

PK-aansluiting

Compact, standaard of verlengd?

Er zijn drie globale toiletdieptes: compact, standaard en verlengd.

Heb je weinig ruimte voor het toilet, dan is een compact toilet waarschijnlijk een goede keuze. De toiletdiepte is minder groot dan een standaard toilet, waardoor je ruimte bespaart.

Heb je iets meer ruimte, dan kun je misschien beter gaan voor een standaard toilet. Door het grotere oppervlak valt het meer op in jouw badkamer en kun je er een universele toiletzitting op kwijt.

Het verlengde toilet is afgestemd op de fysieke mogelijkheden van minder valide mensen. Wil je graag een toegankelijk en onderhoudsvriendelijk toilet, dan kun je het beste voor het verlengde model kiezen.

toilettypes

Hoe ziet jouw ideale toilet eruit?

Toiletpotten saai? Zeker niet! Toiletten zijn vaak wit van kleur, maar tegenwoordig komen wc-potten ook in andere kleuren. Wat dacht je bijvoorbeeld van de populaire zwarte wc-pot? Staat prachtig in het interieur! Ook toiletzittingen en toilet-acccessoires zijn er in vele vormen en kleuren. Houd je meer van rechte strakke lijnen, of ga je juist graag voor volle ronde vormen? De 'saaie' toiletpot komt tegenwoordig in verschillende stijlen. Zo is er voor elke interieur een passend exemplaar te vinden.

Water besparen

De gemiddelde Nederlander spoelt per dag 6 keer het toilet door. 1 á 2 keer voor een grote boodschap en 5 keer voor een kleine. Met een toilet kun je dus veel water besparen!

De meeste moderne toiletten hebben al een spaarknop op het bedieningspaneel waarmee je bij een kleine boodschap al flink wat water kan besparen. Dit noem je dualflush. Er zijn ook toiletten die gespecialiseerd zijn in waterbesparing.

stijladvies aan huis

Advies nodig voor het toilet?

Zijn er te veel keuzes om te maken en kom je er even niet meer uit? Dan is onze Stijladvies aan huis-service iets voor jou! Een interieurarchitect komt bij je thuis en helpt precies waar dat nodig is. Handig toch?

Maak een afspraak

Een toilet kiezen

Ben je er nog niet helemaal uit welk toilet je wilt kiezen? Op Sanitairwinkel kun je jouw ideale toilet eenvoudig kiezen. Gebruik de filters links naast de producten om je ideale toilet te kiezen.

Toiletsets

Hou je van gemak? Dat komt goed uit! Sanitairwinkel heeft voor jou diverse toiletsets geselecteerd. Deze sets zijn compleet: ze zijn voorzien van een toiletpot, zitting, reservoir en bedieningspaneel. Toilet sets zijn vaak scherper geprijsd dan dat je de producten individueel aanschaft.

Mocht je vragen hebben over de aanschaf van een nieuw toilet dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice van Sanitairwinkel.

Op zoek naar een nieuwe toilet?

Bekijk het assortiment met ruim 1.500 toiletten.

Assortiment toiletten