Onderhoud van gekleurde kranen

De wereld van sanitair was nog nooit zo kleurrijk! Waar je eerst alleen nog kon kiezen tussen chroom en rvs zijn er nu talloze kleuren kranen waarmee je jouw badkamer kan stylen. Deze gekleurde kranen vragen echter om net een iets andere manier van schoonmaken. Zo is de topcoating, die zorgt voor de gekleurde afwerking, vaak fragieler dan chroom. In dit artikel lees je hoe je de gekleurde kranen het best kunt onderhouden en schoonmaken. En ook wat je absoluut moet vermijden.

artikel tips onderhoud gekleurde kranen

Doe dit niet met je gekleurde kraan

We hebben een aantal tips & tricks op een rijtje gezet, te beginnen met wat we afraden:

  • het gebruik van microvezeldoekjes en schuursponsjes
  • het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen en schuurmiddelen
  • het gebruik van een reinigingsmiddel dat zoutzuur, azijnzuur of een ander schadelijk, agressief zuur of chloor bevat
  • het gebruik van (industriële) schoonmaakmiddelen met fosforzuur
  • het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen (sowieso is dit af te raden)

Ook huidverzorgingsproducten zoals shampoo, kleurspoelingen, douchegel en vloeibare zeep kunnen schade veroorzaken. Maar als je alles even goed afspoelt met water, is er niks aan de hand. Volg daarna onderstaand reinigingsadvies om schade en klachten te voorkomen.

Onze onderhoudstips voor de gekleurde kraan

artikel tips onderhoud gekleurde kranen

TIP 1

DROOG KRANEN MET EEN ZACHTE (HAND)DOEK

Kalkvorming kun je niet volledig vermijden, maar je kunt er wel voor zorgen dat je langer kunt genieten van een kalkvrije kraan. Maak je kranen na gebruik droog met een zachte (hand)doek. Gebruik hiervoor zeker geen microvezeldoek, want deze heeft kleine haakjes waardoor je mooie gekleurde kraan krassen krijgt. Het gemakkelijkst droog je de kranen even af met de handdoek waarmee je jezelf ook hebt afgedroogd. Probeer er na het douchen een gewoonte van te maken, want dat scheelt achteraf een hoop poetsen.

artikel tips onderhoud gekleurde kranen

TIP 2

VOORKOM KRASSEN DOOR SCHERPE VOORWERPEN

Scherpe voorwerpen kunnen lelijke krassen achterlaten op je kranen. Gekleurde kranen zijn afgewerkt met een speciale beschermende laag, maar deze blijft, net als autolak, altijd gevoelig voor krasjes. Voorkom krassen door geen schuursponsjes, schuurmiddelen en microvezeldoekjes te gebruiken. Let ook op met sieraden.

artikel tips onderhoud gekleurde kranen

TIP 3

GEBRUIK ALLÉÉN DE JUISTE REINIGINGSMIDDELEN

Gebruik bij elke schoonmaakbeurt van je badkamer groene zeep! Breng de zeep altijd aan met een zachte doek of spons en nooit direct op de kraan zelf. Laat de zeep niet langer dan 1-2 minuten inwerken. Spoel na het reinigen van de kranen alles goed af, zodat er geen zeep achterblijft op het product en droog de kranen na het schoonmaken af. Door de zeep blijft er een onzichtbare beschermlaag achter, wat de aanhechting van kalk en vuil verminderd.

artikel tips onderhoud gekleurde kranen

TIP 4

HOUD DE DOUCHEKOP KALKVRIJ

Grote kans dat je weleens onder een douchekop hebt gestaan waarvan de waterstralen alle kanten opgaan, behalve recht naar beneden. Dit wordt veroorzaakt door kalk in de zogenoemde 'nozzles'. Vaak kun je deze gemakkelijk losmaken door met je hand over de nozzles te wrijven. Doe dit zo nu en dan tijdens het douchen en je voorkomt dat de gaatjes verstopt raken.

artikel tips onderhoud gekleurde kranen

TIP 5

ZILVER- OF KOPERPOETS VOOR JE KRANEN

Alleen bij nikkel-, koper- of goudkleurige kranen! Heb je een kraan zonder pvd-coating? Dan heeft deze kraan een natuurlijk patina. Dit betekent dat de kraan gaat vlekken. Dit zorgt voor een prachtige unieke kraan. Maar de vlekken kunnen soms ergerlijk zijn. Dan kun je de kraan licht inwrijven met zilver- of koperpoets, waardoor het materiaal zijn glans beter behoudt. Let wel op dat je tijdens het poetsen voorzichtig met de borsteling mee beweegt. Op die manier kun je met een zachte droge doek de meeste vlekjes eruit wrijven. Deze behandeling moet je niet te vaak doen, want dan kan de finish en borsteling beschadigd raken. Beter kun je het unieke aspect van deze gevlekt kranen omarmen!

artikel tips onderhoud gekleurde kranen

TIP 6

MAT WIT OF MAT ZWARTE KRANEN POETSEN MET AUTOWAS

Alleen bij mat witte of mat zwarte kranen! Om jouw mat zwarte of witte kranen te voorzien van een extra beschermlaag kun je de kranen in autowas zetten. Autowas voorkomt dat viezigheid en kalk de laklaag van de kranen aantast. Vuil kan minder goed hechten en er is minder kans op lakbeschadiging. Win-Win!

Schoonmaken van mat zwarte kranen

Mat zwarte kranen zijn een vak apart wat betreft schoonmaken en onderhouden. Het zwart op de kraan is namelijk een coating. Om je zwarte kranen lang mooi te houden is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met deze coating. Zodra er een flinke kras op komt zal dit door de zwarte coating heen gaan, wat behoorlijk opvalt. Gebruik bij het schoonmaken van zwarte kranen daarom geen agressieve schoonmaakmiddelen. Zorg er daarnaast altijd voor dat je een zachte doek gebruikt en geen microvezeldoek, schuurspons of andere ruwe materialen.