Voegen badkamer schoonmaken: een stappenplan

Je ontkomt er niet aan: eens moet je de voegen in de badkamer gaan schoonmaken. In de voegen kunnen zich kalk, zeepresten en schimmels nestelen. Met als gevolg verkleurde voegen. En dat wil je natuurlijk niet! Lees hier ons stappenplan voor frisse tegelvoegen in de badkamer!

 

Belangrijke tips voor het schoonmaken van voegen

Voegen worden vies door verschillende oorzaken. Zo heb je vooral in de doucheruimte last van een combinatie van kalkaanslag, zeepresten en, in het slechtste geval, schimmel. Om de voegen in de badkamer goed schoon te maken is het belangrijk om grondig te werk te gaan, zodat je alle viezigheid grondig aan kunt pakken.

voegen schoonmaken badkamer
  • Belangrijk is om het schoonmaakmiddel de tijd te geven om in te werken voordat je begint met schrobben. Laat het middel 5 tot 10 minuten inwerken voordat je begint met schrobben.
  • Gebruik een kleine en stevige borstel om de voegen goed schoon te boenen. Voegen zijn poreus, wat betekent dat er hele kleine gaatjes in de voegen zitten. Hierin kan viezigheid zich ophopen. Met een kleine borstel, zoals een oude tandenborstel, kun je al deze gaatjes goed bereiken.
  • Na het boenen is het belangrijk om de voegen en tegels nog even af te nemen met een natte doek zodat alle viezigheid weg is. Dweil na afloop nog even de vloer en je badkamer is weer blinkend schoon!
  • Wil je de voegen in de badkamer blijvend goed bijhouden? Houd dan een borstel in de doucheruimte en borstel de voegen regelmatig aan het einde van je douchebeurt. Zo voorkom je dat zeepresten blijven kleven in de voegen en hoef je je alleen nog maar zorgen te maken over de kalkaanslag.
badkamer voegen schoonmaken

Stap 1 – Het juiste schoonmaakmiddel voor je voegen

We beginnen maar even met wat slecht nieuws: voor het schoonmaken van je voegen zul je flink moeten boenen. Maar als je daarna blinkende frisse voegen hebt, ben je dat vast weer gauw vergeten. Meng als eerste stap baking soda (natriumbicarbonaat) met waterstofperoxide in een gelijke hoeveelheid.

Stap 2 – Laat het middel inwerken in de voegen

Breng dit mengsel aan op de voegen en laat het even intrekken. Gebruik vervolgens een oude tandenborstel om het papje goed in de voegen te boenen. Hiermee maak je de viezigheid in de voegen los.

Stap 3 – Spoel af en je bent klaar

Neem af met een schone doek en spoel vervolgens na met wat water. Het resultaat: schone voegen!

badkamer voegen schoonmaken

BLEEK EN AZIJN OM VOEGEN TE REINIGEN?

We horen je al denken: kan ik geen bleekmiddel of azijn gebruiken? Deze middelen zullen je voegen inderdaad goed schoonkrijgen, maar je loopt het risico op een gegeven moment geen voeg meer over te hebben. Bleekmiddel en azijn zijn allebei namelijk vrij agressief voor je voegen. Bleekmiddel zal langzaam invreten op de voegen. Iets wat op langere termijn erg ongewenst is. Ook azijn is erg heftig voor je voegen, met hetzelfde resultaat als bij het gebruik van bleekmiddel. Als je azijn wilt gebruiken moet je deze altijd verdunnen met water.

Wij raden aan om op zoek te gaan naar baking soda/zuiveringszout en een flesje waterstofperoxide. Beide producten zijn redelijk goedkoop en je kunt deze producten kopen bij supermarkt en drogist. Zo kun je je voegen op een zachte manier schoon krijgen, zonder dat je binnen een paar jaar alle tegels opnieuw zult moeten voegen.

VOORKOMEN DAT JE VOEGEN HOEFT TE REINIGEN

Wil je voorkomen dat je regelmatig voegen moet boenen in de badkamer? Zorg dan voor een goede ventilatie in de badkamer. Hiermee voorkom je schimmelvorming in de voegen. Helaas is het raam open zetten in de meeste gevallen niet genoeg en raden wij aan om gebruik te maken van een badkamerventilator. Een badkamerventilator zorgt er namelijk voor dat de vochtige lucht wordt afgevoerd, waardoor je minder last krijgt van condens en je schimmelvorming veelal kunt voorkomen.

Ook is het verstandig om jouw badkamer verder regelmatig schoon te maken met een sanitairreiniger. Hiermee voorkom je dat vuil zich gaat ophopen in de voegen. Wanneer je dit doet geef je schimmels en bacteriën nog minder kans om te groeien in jouw voegen en zorg je over het algemeen voor een schoon en fris gevoel in jouw badkamer.

Met deze twee voorzorgsmaatregelen voorkom je dat je heftige schoonmaakmiddelen moet gaan inzetten om je voegen schoon te krijgen.

Advies nodig over voegen in de badkamer?

Zijn je voegen te ver heen en ben je eigenlijk toe aan nieuwe tegels? Neem dan eens een kijkje in onze webshop of kom eens langs in één van onze showrooms. Onze verkoopadviseurs staan daar voor je klaar om je te helpen met het maken van de juiste keuzes.

Voegen renovatie voor langdurig schone voegen

Ook handig om te gebruiken zijn onderstaande producten van Brixor. Na behandeling zijn je voegen weer zo schoon en mooi als nieuw!