Wat is een sifon?

Een sifon is een essentieel onderdeel bij het plaatsen van een nieuwe wastafel, bad, douche of toilet. Ga je de badkamer verbouwen of renoveren, dan krijg je vroeg of laat te maken met dit onderdeel. Maar wat is een sifon precies en hoe werkt een sifon? 

Wat is een sifon?

Een sifon is een sanitair-onderdeel dat ervoor zorgt dat er geen vieze luchtjes kunnen ontsnappen uit de afvoer. Het wordt vaak gebruikt bij wastafels, douches, toiletten en baden. Bijna alle sanitaire voorzieningen met stromend water hebben een sifonaansluiting.

De naam 'sifon' komt van het Griekse woord 'siphon', wat 'buis' betekent. Een goed werkende sifon is essentieel voor een frisse en hygiënische badkamer. Soms wordt een sifon ook wel een stankafsluiter of zwanenhals genoemd, vanwege de bochtige vorm die lijkt op de nek van een zwaan. Deze naam dekt de lading niet helemaal, er zijn namelijk ook nog P-, fles- en bekersifons. 

Hoe werkt een sifon?

Een sifon, een bochtige buis, werkt door een waterbarrière te creëren tussen het afvoersysteem en de omgeving. Water hoopt zich op in de bocht van de buis en vormt zo een 'muur'. Dit voorkomt dat vieze geuren en gassen uit het riool of de afvoer de ruimte binnendringen. Als je water laat weglopen of het toilet doorspoelt, stroomt het voorbij de bocht naar de afvoer. Draai je de kraan weer dicht, dan blijft er water achter in de sifon, waardoor de waterbarrière intact blijft. Zo blijft je badkamer lekker fris ruiken! 

Sifon

Soorten sifons

Er bestaan verschillende soorten sifons: inbouw, inbouw/opbouw, opbouw, staand en wand. 

  • Inbouw sifon: Een inbouw sifon komt in de muur of vloer en is niet zichtbaar. Dit zorgt voor een strakke en minimalistische uitstraling in de badkamer.
  • Inbouw/opbouw sifon: Deze sifon kan zowel ingebouwd als opgebouwd worden. Dit type is handig wanneer gedeeltelijke inbouw gewenst is, bijvoorbeeld als er geen ruimte is voor volledige inbouw of als een snelle installatie nodig is.
  • Opbouw sifon: Een opbouw sifon wordt aan de buitenkant van de muur of vloer van de ruimte gemonteerd, en is zo volledig zichtbaar. De opbouw sifon wordt vaak gebruikt als inbouw niet mogelijk is of als het uiterlijk van de sifon niet belangrijk is.
  • Staande sifon: Deze sifon staat vrij op de vloer en wordt niet aan de muur bevestigd. Het wordt vaak gebruikt bij vrijstaande wastafels, baden of gootstenen waarbij de afvoer recht naar beneden loopt.
  • Wand Sifon: Een wand sifon wordt aan de muur bevestigd en hangt vrij in de lucht. Het wordt vaak gebruikt bij wandgemonteerde wastafels of gootstenen, waarbij de afvoerleiding door de muur loopt.

Elk van deze sifonsoorten heeft zijn eigen toepassingen en installatievereisten, afhankelijk van de behoeften en het ontwerp van de ruimte. Het kiezen van de juiste sifon is belangrijk voor een goed functionerend en mooi afvoersysteem in de badkamer, keuken of andere sanitaire ruimtes.

Vormen sifon

Er zijn vier vormen sifon systemen, namelijk: S-sifon, flessifon, P-sifon en de bekersifon. 

Van een aantal soorten is er ook een platte versie om bijvoorbeeld makkelijker te kunnen plaatsen bij het monteren van een douchebak of bad, want hier kun je te maken krijgen met een beperkte ruimte onder het bad of de douchebak. Bijvoorbeeld een wastafel sifon past niet onder een douchebak of andersom.

S-sifon

Een S-sifon, ook wel zwanenhals-sifon, is een veelvoorkomend type sifon. Het dankt zijn naam aan het S-vormige ontwerp. De gebogen buis vormt een waterbarrière tussen de afvoerpijp en de omgeving en houdt zo geurtjes tegen. Een S-sifon werkt effectief én is relatief makkelijk te installeren.

Flessifon

Een flessifon lijkt qua vorm op een omgekeerde fles. Het heeft een brede basis die taps toeloopt naar een smallere hals, vergelijkbaar met een fles. Flessifons zijn vaak compacter dan S-sifos en worden daarom vaak gebruikt onder gootstenen en wastafels. Ze zijn gemakkelijk te installeren en te onderhouden, en bieden een betrouwbare waterafsluiting om geuren tegen te houden. 

P-sifon

De P-sifon ziet er van opzij uit als de letter "P". De pijp loopt eerst recht naar beneden en buigt dan horizontaal. Het einde van de pijp maakt hierdoor een P-vormige bocht, voordat het naar de afvoer gaat. Deze vorm zorgt ervoor dat water vast komt te zitten in de bocht van de P, waardoor geuren en gassen niet uit het afvoersysteem ontsnappen. 

P-sifons worden gebruikt in situaties waarbij de afvoer eerst recht naar beneden gaat en dan horizontaal wordt aangesloten op het hoofdafvoersysteem, bijvoorbeeld in ba. 

Bekersifon

Een bekersifon, ook wel trechter- of trommelsifon, heeft een cilindrische vorm met een trechterachtige opening aan de bovenkant. Het lijkt op een omgekeerde beker of trechter, vandaar de naam. Bekersifons worden vaak gebruikt in gootstenen en wastafels vanwege hun efficiënte werking en ruimtebesparende ontwerp.

Verschillende materialen sifons

Nu je weet welke soorten en vormen sifons er zijn, laten we ook eens kijken naar de diverse materialen waaruit sifons gemaakt kunnen zijn. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het kiezen van het juiste materiaal hangt af van jouw persoonlijke voorkeur, budget en de stijl van je badkamer. Het is belangrijk om ook rekening te houden met de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal, zodat je langdurig kunt genieten van een goed functionerende en mooi vormgegeven sifon.

De meest voorkomende materialen sifons zijn acryl, hout, keramiek, kunststof en messing. Die lichten we hieronder kort toe:

  • Acryl sifons zijn licht en sterk. Ze zijn bestand tegen corrosie en gemakkelijk schoon te maken. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in allerlei kleuren en afwerkingen, perfect voor elke badkamerlook.
  • Houten sifons voegen een natuurlijke en warme uitstraling toe aan de badkamer. Ze zijn meestal behandeld om waterbestendig te zijn en gaan mooi samen met houten meubels of een rustieke inrichting.
  • Keramische sifons zijn elegant en tijdloos. Ze zijn sterk en gemakkelijk schoon te maken, waardoor ze een populaire keuze zijn voor moderne en klassieke badkamers.
  • Kunststof sifons zijn betaalbaar, lichtgewicht en gemakkelijk te installeren. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten, dus perfect voor allerlei sanitaire klussen.
  • Messing sifons zijn robuust en duurzaam. Ze zien er luxe uit en zijn bestand tegen corrosie, waardoor ze geschikt zijn voor zwaardere belastingen en langdurig gebruik.

 

Soorten sifons

Op zoek naar een sifon?

Sanitairwinkel heeft een ruim assortiment aan sifons, maar voor het kiezen van de juiste sifon wil je weten welke maten in jouw situatie mogelijk zijn. Heb je bijvoorbeeld een badmeubel met beperkte ruimte of een kleine wastafel en wil je niet met je benen tegen de sifon aan zitten. Dan is het goed de soorten sifons te kunnen filteren. Er zijn namelijk ook sifons die je met geen mogelijkheid op jouw sanitair toestel bevestigd krijgt.

Bekijk al onze sifons

Veelgestelde vragen over sifons

Wat moet ik doen als mijn sifon begint te stinken?

Als je merkt dat er een onaangename geur uit je sifon komt, kan het zijn dat de waterbarrière is verdwenen. Probeer de sifon schoon te maken door deze te demonteren en grondig te reinigen. Zorg ervoor dat er altijd water in de sifon staat om geuren te voorkomen.

Hoe vaak moet ik mijn sifon schoonmaken?

We raden aan om je sifon minstens één keer per maand schoon te maken om ophopingen van vuil en geuren te voorkomen. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de sifon te demonteren en te reinigen met water en een mild schoonmaakmiddel.

Welke sifon moet ik kiezen voor mijn badkamermeubel?

Dat hangt af van de ruimte die beschikbaar is voor de wastafel. Een aantal sifons is ook beschikbaar in een ruimtebesparende versie.