Wat is een sifon?

Een sifon is een essentieel onderdeel bij het plaatsen van een nieuwe wastafel, bad, douche of toilet. Ga je de badkamer verbouwen of renoveren, dan krijg je vroeg of laat te maken met dit onderdeel. Maar wat is een sifon precies en hoe werkt een sifon?

Wat is een sifon?

Een sifon zorgt ervoor dat er geen vieze luchtjes vrij kunnen komen, bijvoorbeeld uit de afvoer van de wastafel of douchebak. We komen er zo op terug hoe een sifon precies werkt. Goed om te weten: een sifon wordt ook wel eens een stankafsluiter of zwanenhals genoemd. De naam zwanenhals is een verwijzing naar de bocht in een S- of P-sifon. Deze benaming dekt de lading niet helemaal, er zijn namelijk ook nog fles- en bekersifons.

Sifon

Hoe werkt een sifon?

Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad. Eigenlijk heeft bijna ieder sanitair artikel dat stromend water bevat wel een sifonaansluiting.

Soorten sifon

Er zijn wel een aantal verschillende soorten sifons die ook beschikken over een eigen design. Er zijn vier soorten sifon systemen, namelijk: S-sifon, flessifon, P-sifon en de bekersifon.

Een aantal van deze soorten zijn er ook in de platte versie om bijvoorbeeld makkelijker te kunnen plaatsen bij het monteren van een douchebak of bad, want hier kun je te maken krijgen met een beperkte ruimte onder het bad of de douchebak. Bijvoorbeeld een wastafel sifon past niet onder een douchebak of andersom.

Soorten sifons

Op zoek naar een sifon?

Sanitairwinkel heeft een ruim assortiment aan sifons, maar voor het kiezen van de juiste sifon wil je weten welke maten in jouw situatie mogelijk zijn. Heb je bijvoorbeeld een badmeubel met beperkte ruimte of een kleine wastafel en wil je niet met je benen tegen de sifon aan zitten. Dan is het goed de soorten sifons te kunnen filteren. Er zijn namelijk ook sifons die je met geen mogelijkheid op jouw sanitair toestel bevestigd krijgt.

Bekijk al onze sifons