Mengkraan

Je wil bij het douchen, in bad gaan of bij het wassen van je handen een aangename watertemperatuur in kunnen stellen. Dat doe je met behulp van een mengkraan. Een mengkraan is namelijk zo ontworpen dat door middel van menging van heet en koud water een aangename watertemperatuur door de kraan (of douchekop) naar buiten komt. Mengkranen vind je over het algemeen in de douche, in bad, in de keuken of op de wastafel. De watertemperatuur kan worden geregeld door aparte heet- en koud water knoppen, door een gecombineerde regelknop of door middel van het instellen van de thermostaat.

Het koude water komt rechtstreeks uit de waterleiding. Het warme water komt via een ketel, boiler of geiser naar de kraan. Daar wordt het gemengd en door middel van een soort filter of zeef in de uitloop van de kraan wordt heet en koud water homogeen verdeeld alvorens het uit de kraan komt.

Shop jouw mengkraan!

Soorten mengkraan

TWEEKNOPS MENGKRAAN

Bij een tweeknops mengkraan wordt de toevoer van koud en warm water door aparte knoppen geregeld. Op deze manier meng je als het ware handmatig het warme en koude water. Er zijn tegenwoordig ook modernere kranen waarbij je niet eerst zelf naar de ideale temperatuur hoeft te zoeken. Hiermee kun je veel water besparen.

Het nadeel aan een tweeknops- of draaiknop kraan is wanneer het water iets te warm is en je er koud water bij draait de straal harder gaat. Denk je slim te zijn en draai je de warmwater knop iets verder dicht dan is de straal weer te zacht. Mengkranen ondervangen dit probleem. Eén hendel of knop om alles mee te regelen. Door de vele uitvoeringen passen de kranen in vrijwel elke woonstijl.

THERMOSTATISCHE MENGKRAAN

Bij een eenknops thermostaatmengkraan wordt de doorstroom van warm en koud water beïnvloed met behulp van een hefboom of hendel. Hierdoor blijft de temperatuur van het water makkelijker behouden. Een eenknops thermostaatmengkraan is echter wel afhankelijk van waterdruk en doorstroomsnelheid. De watertemperatuur kan veranderen wanneer de druk of doorstroomsnelheid verandert doordat bijvoorbeeld ergens anders in huis iemand ook een warmwaterkraan gebruikt.

Een thermostaatkraan is voorzien van een thermostaat die van te voren op een temperatuur ingesteld kan worden. Met deze kranen behoudt het water de temperatuur, ongeacht de waterdruk of doorstroomsnelheid. Dit soort kranen worden veel gebruikt voor douches en baden.

Toepassingen mengkraan

Kranen vind je terug op veel verschillende plaatsen in het huis. Op deze plekken worden kranen op een andere manier gebruikt en verlang je dan ook andere dingen van een kraan.

mengkraan

DOUCHE MENGKRAAN

Onder de douche sta je erg lang en heb je direct contact met het water. Daarom is het van belang dat het water dat uit de kraan komt de ideale temperatuur heeft. De kans is groot dat jouw ideale temperatuur verschilt met die van andere mensen in je huishouden. Om flexibel te zijn in de temperatuur van jouw douche is een douchemengkraan een fijne oplossing.

mengkraan

WASTAFEL MENGKRAAN

De wastafel is wellicht de kraan die je het vaakst gebruikt in je dagelijks leven. Je gebruikt de wastafelkraan tijdens het tanden poetsen, scheren en bij alle andere dingen die met je dagelijkse verzorging te maken hebben. Omdat de taken van een wastafelkraan zo divers zijn is het fijn dat je de temperatuur van een wastafelkraan flexibel kunt instellen. Daarom raden wij ook bij wastafels een mengkraan aan. Dit is tegenwoordig de norm, dus een wastafelmengkraan vinden zal geen grote uitdaging vormen.

mengkraan

KEUKEN MENGKRAAN

In de keuken worden kranen over het algemeen gebruikt voor drinkwater of voor het afwassen. Drinkwater wordt doorgaans koud gedronken, maar toch is het aan te raden om de afwas op een hogere temperatuur te doen om zo vuil eenvoudiger te verwijderen. Ook in de keuken heb je dus water in verschillende temperaturen nodig. Over het algemeen raden wij dus een keukenkraan aan waarmee je de temperatuur eenvoudig kunt veranderen.

mengkraan

BAD MENGKRAAN

In het bad heb je een vergelijkbare situatie als onder de douche. Jouw ideale temperatuur is hoogstwaarschijnlijk anders dan die van andere mensen in jouw huishouden. Om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne ervaring in bad heeft is het aan te raden om een mengkraan in het bad te installeren. Met zo’n badkraan kun je hiervoor zorgen en jouw badkamer op gebruiksvriendelijke wijze afronden.

Bezoek één van onze showrooms

Wil je de verschillende kranen een keer met eigen ogen zien of heb je vragen over onze kranen? Neem dan even contact op met onze klantenservice of bezoek een van onze showrooms

Bekijk dichtstbijzijnde showroom