Bad plaatsen in de badkamer

Droom je al van heerlijk ontspannen ronddobberen in je net gekochte ligbad? Dan moet deze natuurlijk wel eerst worden geplaatst. Degene die een beetje handig is, heeft geen specialist nodig voor het plaatsen van een bad. Met behulp van dit stappenplan gaat het plaatsen van een bad in jouw badkamer vast en zeker lukken. Zo staat er binnenkort een prachtig nieuw ingebouwd bad in jouw badkamer!

douchegoot plaatsen installeren klushulp douche advies

INSTRUCTIES AFBEELDING

  1. Het ligbad
  2. Muurbalkje
  3. Serviceluik
  4. Sifon
  5. Muur van gasbeton
  6. Stelpoten

BENODIGDHEDEN VOOR HET PLAATSEN VAN EEN BAD:

LET OP: Alle baden van metaal moeten voor de veiligheid worden geaard. Voor alle zekerheid laat je dit door een elektricien doen.

STAP 1: Voorbereiding op het plaatsen van het bad

Bekijk waar je je bad neer wilt zetten. Zijn er al bestaande afvoerleidingen en aanvoerleidingen? Het gemakkelijkst is om een bad uit te kiezen waarbij de afvoer overeenkomt met de bestaande afvoerleiding. Al is het verplaatsen van leidingen natuurlijk ook mogelijk.

STAP 2: Poten van het bad afstellen

Zet de badkuip neer waar je hem wilt hebben. Met behulp van de stelpoten kun je het bad waterpas neerzetten. Teken een lijn op de muur van de rand van het bad.

STAP 3: Balken plaatsen

Bevestig balken aan de muur waarop het bad kan steunen. Ondersteuning door alleen de stelpoten is niet voldoende. Zaag balkjes op maat en boor daar ongeveer vier gaten in. Deze hoef je niet af te meten, maar zorg voor een gelijke verdeling, zodat de balk goed op zijn plek blijft zitten.

Houd de balkjes 2cm onder de eerder getekende lijn op de muur en zorg dat deze waterpas staat. Boor gaten dóór balk en muur. De balkjes sla je vervolgens vast in de muur met spijkerpluggen. De balk moet waterpas aan de muur hangen.

STAP 4: Controleer het bad op lekkage

Monteer hierna de sifon, maak de afvoer passend en sluit het bad aan op de afvoer. Giet wat water door de afvoer om te zien of het water goed wegloopt. En of er niets lekt. Is alles in orde? Ga dan verder. Heb je last van lekkage? Los dit probleem dan eerst op.

STAP 5: Afmeten voor de ombouw

Nu is het tijd om een ombouw te maken. Hiervoor gebruik je gipsbetonblokken. Teken de breedte van de badkuip af op de grond door een waterpas rechtop vanaf de vloer tegen de rand van het bad te zetten. Plaats hierachter, onder de badrand, een betonblok en teken aan de onderzijde op de vloer af. Trek hier de tegeldikte en 2 mm voor de slijmlaag voor de tegel van af. De blokken vallen dus net iets binnen de buitenste rand van het bad, zodat de tegels op de ombouw gelijklopen met de buitenste rand van het bad. Haal het bad van zijn plek.

STAP 6: Blokken metselen

Nu is het tijd om te gaan metselen. Het betonnen frame moet net iets hoger worden dan de balken op de muren. De rand van het bad komt namelijk over de blokken heen te liggen. Meet het benodigde verschil in hoogte goed op. Laat op de plek van de afvoer nog een ruime opening, hier moet je namelijk later nog mee aan de slag. Hier komt een serviceluikje.

De gasbetonblokken maak je met een zaag op lengte en plaats je verticaal onder de badrand. Aan de onderzijde lijm je de gipsbetonblokken vast op de vloer.

STAP 7: Bad plaatsen

Plaats nu het bad. Controleer of het waterpas ligt en corrigeer eventueel. Verwijder het bad opnieuw en breng sanitair kit aan op de balken en de betonblokken om het bad goed vast te kunnen zetten. Laat nu de badkuip in de ombouw zakken en controleer opnieuw of alles waterpas staat. Sluit de afvoer aan en lijm de pvc-afvoerdelen aan elkaar door het serviceluikje.

STAP 8: Kitten na het plaatsen van het bad

Laat het bad halfvol lopen met water en laat dit een dag staan. Het bad kan zich nu gaan zetten. Daarna kun je kitten langs de badrand en de wand.

STAP 9: Afronden

Nu kun je de ombouw gaan betegelen. Maak het gereedschap dat is gebruikt goed schoon, de specie en de lijm kunnen aankoeken. Laat alles goed uitharden. Dit duurt ongeveer 24 uur.

Het bad plaatsen is gelukt!

Als het stappenplan succesvol is doorlopen is het plaatsen van het bad gelukt. Nog even geduld, vanaf morgen kun je heerlijk genieten van een warm bad.

Al onze baden zien?

Bekijk ze hier