Een douchewand plaatsen doe je zo

Je hebt een nieuwe douchewand gekocht, maar je weet niet zo goed wat je er nu mee moet doen? Met onderstaande tips leggen we je graag uit hoe je die nieuw gekochte douchewand gemakkelijk zelf kunt plaatsen! De tips uit deze blog kun je ook gebruiken voor het plaatsen van een douchedeur of badwand.

Dit heb je nodig bij het plaatsen van de douchewand:

  • Een waterpas
  • Een potlood
  • Een steenboor
  • Kitspuit
  • Schroevendraaier
  • Meetlint of rolmaat

Stappenplan

placeholder

STAP 1 - Het middelpunt van de douchewand aftekenen

Bepaal als eerst het middelpunt van de zijranden van de douchevloer of douchebak. Of de plek waar je je douchewand wilt hebben als je kiest voor een doorlopende tegelvloer. Vervolgens teken je vanaf dit punt een loodrechte lijn op de tegelwand met behulp van een waterpas. 

placeholder

STAP 2 - Afdichtrubber verwijderen

Verwijder (wanneer nodig) de afdichtrubbers uit de muurprofielen. Gooi de afdichtrubbers niet weg, het is mogelijk dat je deze nog nodig hebt.

placeholder

STAP 3 - Schroefgaten aftekenen

Plaats het middelpunt van de muurprofielen op de potloodlijn. Teken daarna de voorgeboorde schroefgaten van de muurprofielen met potlood op de muur af.

Let op: Als het profiel geen voorgeboorde schroefgaten heeft, moet je deze zelf maken. Begin 15 cm van onder of boven en verdeel afhankelijk van het gewicht 3 à 4 schroeven over het profiel.

placeholder

STAP 4 - Muurprofielen douchewand plaatsen

Boor vervolgens de schroefgaten in de muur en duw de pluggen in de schroefgaten. Spuit vervolgens voor extra stevigheid een dunne lijn sanitairkit aan de achterzijde van de muurprofielen voordat je deze tegen de muur drukt. Schroef de muurprofielen vervolgens met een schroevendraaier op hun plaats vast.

Tip: Gebruik schilderstape in een X op je tegel om te boren zonder je tegels te beschadigen. Zet de boor niet op kloppen en gebruik een nieuw steenboortje.

placeholder

STAP 5 - Hoekprofiel vastschroeven

Breng (wanneer nodig) de afdichtrubbers weer aan in de profielen. Schroef het hoekprofiel losjes vast aan de douchewanden.

placeholder

STAP 6 - Douchewand inloopdouche plaatsen

Plaats de douchewand in de muurprofielen. Schroef daarna het frame losjes vast. Als je de douchewand in het profiel geplaatst hebt stel je vervolgens de douchewand bij. Dit doe je door de douchewand uit het profiel te trekken of juist in het profiel te duwen. Wanneer je de douchewand gesteld hebt kun je alle schroeven strak aandraaien.

Let op: Laat de glazen douchewand niet op de punt leunen, dan kan deze breken.

placeholder

STAP 7 - Afsluitdoppen en stabilisatiestang

Wanneer alle schroeven strak aangedraaid zitten plaats je de afsluitdoppen (indien meegeleverd) aan de bovenzijde van de profielen. Is de douchewand breder is dan 40 centimeter? Gebruik dan een stabilisatiestang. De stabilisatiestang komt haaks op de douchewand te staan en wordt aan de muur tegenover de wand vastgemaakt. De stang zorgt ervoor dat de wand stabiel rechtop blijft staan en niet zal breken. De stabilisatiestang kun je zelf op lengte maken.

placeholder

STAP 8 - Douchewand kitten na het plaatsen

Zodra de douchewand goed staat is het nodig om alle randen goed af te kitten. Laat de kit ongeveer 24 uur drogen voordat je de douche gebruikt.

Hoera, het plaatsen van de douchewand is gelukt!

Nu je een nieuwe douchewand hebt geplaatst ben je misschien toe aan de volgende vernieuwing in je badkamer. Wellicht moet je jouw inloopdouche of douchecabine nog voorzien van een mooie regendouche. Ook de handigste douche-accessoires mogen niet ontbreken. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Kijk dan eens op onze inspiratiepagina!