Fontein plaatsen? Zo doe je dat!

Heb je net een nieuwe fontein aangeschaft maar weet je niet zo goed hoe je deze moet plaatsen? Een fontein plaatsen in je toiletruimte is minder moeilijk dan je denkt. Het is niet nodig om een klusjesman of handige oom in te schakelen, al mag dit natuurlijk altijd! Lees hier hoe je jouw nieuwe fonteintje het best kunt aansluiten en een mooi plekje geeft.

Placeholder

Benodigdheden bij het plaatsen van een fontein

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om zeker te weten dat je alle benodigde spullen hebt. Als je een volledige fonteinset hebt aangeschaft beschik je waarschijnlijk over bijna alle onderdelen. Het is echter ook mogelijk alles los van elkaar te bestellen. Het is in ieder geval verstandig om te checken of je de volgende onderdelen hebt: fontein, fonteinkraan, waterslang, sifon, afvoerplug, boor en kitlijm.

Grote onderdelen fontein aansluiten

Een fonteinset bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst is er natuurlijk de fontein zelf. Dat is de wastafel waar het water in terecht komt. Het water komt vanzelfsprekend uit de kraan. Deze zijn er in veel verschillende uitvoeringen. Om water uit de kraan te laten komen moet er een watertoevoer naar de kraan toe lopen. Als deze er al zat van de vorige fontein is deze weer te gebruiken. Als je voor het eerst een fonteinkraan installeert moet je een aparte waterslang aanschaffen.

Kleinere onderdelen fontein aansluiten

Aan de onderzijde van de fontein zitten ook nog een aantal cruciale onderdelen voor het afvoeren van het water. De eerste is de sifon. Voor het monteren van de sifon kun je ons artikel over het plaatsen van een sifon lezen. Bij deze sifon hoort een afvoerplug. Deze wordt vaak vergeten dus let goed op of je er al eentje hebt!

Bevestigingsmateriaal fonteintje

Om de fontein daadwerkelijk op te kunnen hangen heb je geschikt bevestigingsmateriaal nodig. Bevestigingsmateriaal wordt in de meeste gevallen met de producten meegeleverd. Het is echter altijd handig om extra materiaal bij de hand te hebben. Verder heb je een geschikte boor nodig en wat kitlijm voor extra stevigheid.

Stappenplan fontein aansluiten

placeholder

STAP 1: Sluit het water af en verwijder je oude fontein

Sluit het water af voordat je begint. Laat daarna ook de kraan leeglopen. Hangt er nog een oude wastafel aan de muur? Dan is het natuurlijk nodig om deze te verwijderen. Om je oude fontein netjes te verwijderen maak je de kraan los door de knelfittingen los te draaien of de leidingen door te zagen. Draai/schroef vervolgens de sifon en de schroefbouten los en til de fontein van de muur. Als de oude fontein is verwijderd kunnen we aan de slag met het plaatsen van de nieuwe fonteinset.

placeholder

STAP 2: Meten en boren

Allereerst moet worden bepaald waar de fontein komt te hangen. Zitten er nog gaten in de muur van de oude fontein of wastafel? Dan is het waarschijnlijk het mooist om de nieuwe toiletfontein hier overheen te plaatsen. Vaak hangt een fontein op een hoogte tussen de 85 cm en 90 cm, maar dit kun je natuurlijk naar eigen voorkeur bepalen. Het is belangrijk om verder op de volgende dingen te letten bij het boren:

  • Meet eerst de afstand tussen de gaten van de fontein. Teken deze vervolgens uit op de wand waar je de fontein gaat plaatsen. Op deze plek ga je de gaten boren.
  • Als de afstand tussen de gaten van de oude fontein gelijk is aan de afstand tussen de gaten van de nieuwe fontein, dan kun je deze gaten opnieuw gebruiken.
  • Als de afstand niet gelijk is, teken dan het midden van de nieuwe fontein af op de muur en trek aan weerszijden met behulp van een waterpas een horizontale lijn. Geef vervolgens op deze lijn de plaatsen voor de ophanggaten aan.
  • Boor de nieuwe gaten niet te dicht bij de oude gaten. Dit vergroot de kans op scheuren en barsten in de muur en kan het oppervlak verzwakken.
  • Let goed op wat voor boor je gebruikt! Met een verkeerd soort boor kun je krassen en scheuren in de muur of tegels veroorzaken. Welk soort boor je moet gebruiken is afhankelijk van het soort wand waar de fontein aan komt te hangen. In de meeste gevallen gebruik je een steenboor voor de muur.

Als de gaten in de muur zitten, stop je de pluggen in de gaten. Hier komen straks de schroeven in om de fontein mee vast te draaien. Check nog even extra of de gaten waterpas op dezelfde hoogte in de muur zitten!

placeholder

STAP 3: Monteer de kraan op de fontein

Wij adviseren om eerst de kraan op de fontein te monteren voordat je deze op muur bevestigt. Op deze manier heb je meer ruimte om de losse delen op elkaar te zetten. Als je dit pas zou doen wanneer de fontein al aan de muur hangt is het veel moeilijker om alles te monteren. Door het vooraf te doen voorkom je beschadigingen aan het product.

Hetzelfde geldt voor de waterslang en de bovenkant van de sifon. Deze kunnen ook alvast aan de fontein vastgemaakt worden. Draai de kraan, waterslang en sifon niet té strak aan. Dit kan namelijk ook schade aan het product veroorzaken met lekkages tot gevolg.

placeholder

STAP 4: Fontein plaatsen

Dan is het nu tijd om het geheel aan de muur te bevestigen. Hoe de fontein precies gemonteerd wordt is afhankelijk van het product. In de meeste gevallen worden eerst de schroeven in de pluggen gedraaid. Als de schroeven er in zitten raden we aan om met een waterpas te checken of ze op dezelfde hoogte zitten. Als dat het geval is kun je de fontein over de schroeven schuiven. Draai deze vervolgens goed vast met moeren. Ook hier moet je er weer op letten dat je de moeren niet té strak aandraait. Vast is vast.

placeholder

STAP 5: Vastzetten met kitlijm

Je kunt ervoor kiezen om de zijkanten van de fontein aan de muur vast te lijmen met kitlijm. Dit zorgt voor een stukje extra stevigheid.

placeholder

STAP 6: Waterslang en afvoer aansluiten

Je kunt ervoor kiezen om de zijkanten van de fontein aan de muur vast te lijmen met kitlijm. Dit zorgt voor een stukje extra stevigheid.

placeholder

STAP 7: Randen afkitten

Om te voorkomen dat er vocht en vuil achter de fontein komt dien je de randjes van de opgehangen fontein ook nog af te kitten. Als het geheel dicht is gekit kan je de nieuwe fonteinkraan in gebruik nemen. Zet het water weer aan en kijk of alles goed wegloopt.

Ben je nog op zoek naar een fontein of fonteinset?

Neem dan eens een kijkje in onze webshop of kom eens langs in een van onze showrooms.

Bekijk alle fonteinen