Sifon aansluiten en onderhouden

Een sifon is niet het spannendste product in je badkamer, maar je hebt er zeker een nodig. Veel mensen besteden het plaatsen van een sifon uit, maar het is iets dat je prima zelf kunt doen. Hoe moet je een sifon aansluiten en onderhouden? Lees hieronder hoe je dat doet.

Wat is een sifon?

Als eerste even een uitleg over de sifon. Onder elke wastafel hangt er een. Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.

Zoals in de afbeelding te zien is, zijn sifons er in verschillende soorten en maten. Het meest voorkomende type is de bekersifon, die onder veel wastafels is gemonteerd. Hij neemt relatief weinig ruimte in beslag en is ook nog eens erg makkelijk zelf te plaatsen!

Sifon plaatsen

Kleuren en materialen sifons

Vroeger zag je vooral veel sifons van wit kunststof. Tegenwoordig kun je een sifon aanpassen aan de stijl van je badkamer. Kies bijvoorbeeld een mat zwarte sifon bij je zwarte kraan of een sifon van RVS of zelfs in goudkleur!

Een sifon aansluiten - hoe je dat doet

We kunnen wel roepen dat een sifon installeren heel makkelijk zelf te doen is, maar het is wel een nauwkeurig werkje. Je wilt namelijk geen stinkende of lekkende afvoer. Maar als je het volgende stappenplan volgt hangt er binnen no-time een prachtige sifon onder jouw wastafel.

BENODIGDHEDEN VOOR HET PLAATSEN VAN EEN SIFON

Stappenplan sifon aansluiten

Sifon plaatsen

STAP 1: Plaats de afvoerplug/waste

Voor de sifon gemonteerd kan worden, moet eerst de afvoerplug op zijn plek te zitten. Hier wordt de sifon namelijk aan bevestigd. Hoe deze bevestigd moet worden kan verschillen per afvoerplug. Vaak zijn deze met behulp van de gebruiksaanwijzing snel gemonteerd. Over het algemeen bestaat een plug uit twee delen; de boven- en onderzijde. Steek de bovenzijde door het gat van de wastafel en draai de onderkant hier aan vast. Zorg dat hij goed in het gat past en dat hij deze volledig afsluit. Zo voorkom je lekkages!

Sifon plaatsen

STAP 2: Draai de sifon in elkaar

Vaak worden sifons volledig in elkaar gedraaid geleverd. Is dat niet het geval? Draai dan eerst de sifon helemaal in elkaar. Daar heb je nu namelijk de ruimte voor, als hij al half op de afvoerplug is gemonteerd niet meer.

Sifon plaatsen

STAP 3: Op maat zagen en verbinden van de afvoerpijp

Voor je de sifon gaat plaatsen, moet de afvoerpijp op zijn plek zitten. Deze sluit je aan op de riolering. Begin met meten hoe lang deze afvoerbuis moet zijn. Hiervoor kun je de sifon al even verbinden met de afvoerplug. Zo kun je makkelijker bepalen waar je de afvoerpijp af moet zagen. Houd er rekening mee dat een deel van de buis verdwijnt in een verbindingsstuk, zaag deze dus niet te kort af! Als de afvoerbuis op maat is kun je hem aansluiten op de riolering.

Sifon plaatsen

STAP 4: Verbind de sifon met de afvoerplug en afvoerpijp

Als de lengtes van de sifon en afvoerpijp bij elkaar aansluiten, kun je de sifon aan de onderkant van de afvoerplug vastdraaien. Draai hem niet overdreven strak aan, dat is niet goed voor de sluiting. Als hij vast zit, zit hij vast. Verbind de andere kant van de sifon met de afvoerpijp. Je afvoer zou nu klaar moeten zijn voor gebruik!

Aansluiten van de sifon is gelukt!

Loop na het aansluiten van de sifon nog even na zodat je er zeker van bent dat alles goed aansluit. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de leiding gaat lekken. Naast het feit dat alles dan nat wordt, leidt het tot schimmel en nare luchtjes. Dat probeerde je met een sifon juist te voorkomen! Sanitairwinkel heeft alle benodigdheden om alle onderdelen met elkaar te verbinden in het assortiment. Kijk daarvoor eens bij al ons waterafvoermateriaal!

Sifon onderhouden

Na het aansluiten van de sifon is het goed om ook regelmatig onderhoud te plegen. Om te voorkomen dat je sifon verstopt raakt en toch gaat stinken, is het handig om hem eens in de zoveel tijd schoon te maken. Hiervoor hoef je alleen de sifon los te draaien. Let er wel op dat je een emmer onder de wasbak hebt staan. Het water uit de afvoer en sifon moet namelijk ergens heen en het is wel zo fijn als die plek niet je vloer is.

Als je de sifon hebt losgedraaid kun je het vuil eruit halen en de sifon goed schoonmaken. Zo voorkom je dat hij snel weer verstopt raakt. Het kan ook geen kwaad om een keer met een smalle borstel door de afvoerbuis heen te gaan, zodat eventueel vuil aan de zijkant van de pijp wordt verwijderd.

Op zoek naar een nieuwe sifon?

Of ben je ook toe aan een nieuwe wastafel en afvoerpluggen? Deze kun je allemaal eenvoudig kopen in onze webshop of via een van onze showrooms!

Assortiment sifons