Zo plaats je een hangtoilet

Zelf een hangtoilet plaatsen? Het plaatsen van een hangtoilet is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar als je erg handig bent is dit een klus die je zelf aan kunt pakken! We helpen je hier natuurlijk graag bij, daarom hebben we een stappenplan gemaakt voor het plaatsen van een hangtoilet. Volg dit stappenplan om zelf een hangend toilet te plaatsen.

Nodig voor het plaatsen van een hangtoilet

Stappenplan

STAP 1: Sluit waterleiding af

Sluit als eerste stap de waterleiding af en trek de wc door. Zo haal je al het water uit de leidingen en zorg je ervoor dat er bijna geen water in de wc achterblijft.

STAP 2: Voorbereiding voor het plaatsen van het nieuwe hangtoilet

Haal het oude toilet weg en bepaal de plek van het nieuwe hangtoilet. Kijk hiervoor ook naar de afstand van de afvoer tot de achterwand. Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over. Lees hier meer over de gebruiksruimte van sanitair.

STAP 3: Meten

Bepaal de inbouwdiepte en de hoogte van het wandcloset. Hier is de één-metermarkering op het frame handig voor. Als je deze op 1 meter afstelt komt de bovenzijde van het toilet 40 cm boven de grond terecht. De meest gekozen hoogte voor de zitting is rond de 40cm, maar je kunt ervoor kiezen om hem een paar centimeter hoger of lager te plaatsen. Meet hierbij altijd vanuit een afgewerkte vloer.

STAP 4: Frame voorbereiden en gaten boren

Stel de hoogte van het frame in met behulp van de stelpootje en bouten, leg hem hiervoor op zijn kant. Zet het frame vervolgens weer rechtop en zorg ervoor dat het waterpas staat, stel dit eventueel nog bij. Zet het daarna op zijn definitieve plek. De afvoerbuis dient spanningsvrij te kunnen worden aangesloten. Teken daarna de boorgaten van het frame af op de muur en de vloer. Vervolgens kun je het frame met pluggen bevestigen aan de muur. Boor hiervoor gaten van 10mm.

STAP 5: Afvoerbocht hangtoilet aansluiten

Sluit het frame aan op het riool met de bijgeleverde afvoerbocht. Hier gebruik je een potmanchet, een schuifmof of een sprongbocht voor. Met afwasmiddel of vaseline kun je dit proces versoepelen.

STAP 6: Frame hangtoilet plaatsen

Zet met de bijgeleverde houtdraadbouten het frame vast aan de muur en vloer en zet daarna de afvoerbocht definitief vast aan het frame.

STAP 7: Hoekstopkraan plaatsen

De meegeleverde hoekstopkraan plaats je in de wand van het inbouwreservoir. Zorg dat deze bereikbaar is vanuit het reservoir, anders kun je er na het betegelen niet meer bij. Je kunt de vlotterkraan (afhankelijk van het type reservoir) zowel aan de zijkant, achterkant als aan de bovenkant van het inbouwreservoir plaatsen. Kies de gunstigste plek voor jouw situatie.

STAP 8: Hoekstopkraan aansluiten

Sluit nu de hoekstopkraan aan op de waterleiding. Gebruik hiervoor géén flexibele slang, maar een koperen buis van 12mm.

STAP 9: Draadeinden plaatsen

De draadeinden plaats je vervolgens op beide binnenste gaten. Om de lengte van het draadeind te bepalen hou je de volgende rekensom aan: de vloerdikte van de closetpot + de dikte van het frontpaneel + de dikte van de tegels + 1.5cm. Plaats hierna de moeren op de draadeinden.

STAP 10: Afdekken

Dek het inbouwreservoir, de gaten van de valpijp en de afvoer af voordat je met de ombouw begint. Zo voorkom je dat er vuil en stof bij kan komen. Gebruik hiervoor de meegeleverde doppen en het tegelsjabloon. Scherm ook de twee draadeinden af met stukjes mantelbuis.

STAP 11: Voorbereiding frontplaat

Maak vervolgens de frontplaat van twee lagen watervaste gipsplaat, Fermacell plaat van 18mm of watervast multiplex. Zaag de frontplaat en het deksel op maat. Teken hierop de openingen voor de afvoer, valpijp, draadeinden en het bedieningspaneel af. Bij sommige wandclosets staat de tekenmal op de verpakking. Zaag de openingen met een decoupeerzaag.

STAP 12: Frontplaat maken

Werk vervolgens het inbouwreservoir weg met de frontplaat en eventueel een planchet. Laat je de ombouw van muur tot muur lopen? Monteer dan balkjes met spijkerpluggen tegen de muur. Maak je een vrijstaande ombouw? Dan kun je de zijwanden maken van gasbetonblokken en monteer je daar de balkjes aan. Betonblokken hebben hierbij de voorkeur omdat deze het geluid beter isoleren. Een houten wand kan eventueel ook, maar is minder duurzaam en geluidsisolerend.

STAP 13: Frontplaat bevestigen

Monteer de frontplaat aan de balkjes en het frame. Boor het frame door de frontplaat met een metaalboor. Bevestig nu de frontplaat aan het frame. Hierna kun je de wand betegelen en voegen.

STAP 14: Valpijp en afvoerbocht plaatsen

Nu kun je de doppen van de valpijp en afvoer verwijderen. Duw de bijgeleverde aansluitstukken met de achterzijde zo ver als het kan in de afvoerbocht en de valpijp. Hiervoor kun je het beste zeepsop of vaseline gebruiken. Teken vervolgens dezelfde buizen af langs de tegels.

STAP 15: Aansluitstukken bevestigen

Duw de voorzijde van de aansluitstukken zo ver mogelijk op het wandcloset. Gebruik de meegeleverde rubberen ring bij de smalle buis. Teken ook deze buizen af langs de achterzijde van de pot.

STAP 16: Buizen afzagen

Meet de afstand tussen de getekende lijnen en tel hier 3mm bij op. Zaag dit gedeelte af van de achterkant van de twee buizen. Maak het jezelf makkelijker door een stukje schilderstape recht rondom de buis te plakken. Zo is het eenvoudiger om een ronde buis recht af te zagen. Maak vervolgens de achterzijde een beetje schuin met een vijl.

STAP 17: Hangtoilet plaatsen

Plaats de afvoerbocht en de valpijp nu definitief in het frame. Plaats een isolatiemat tussen het wandcloset en de tegels. Teken de goede vorm van de isolatiemat af door het wandcloset op de mat te leggen. Knip daarna de mat in vorm en plaats deze tussen toiletpot en de achterwand. Schuif de toiletpot daarna over de draadeinden. Gebruik zeepsop of vaseline om de montage van de closetpot op de aan- en afvoerbuis de versoepelen. Spoel het toilet eerst door om te controleren op lekkage.

STAP 18: Wandcloset vastzetten

Zet het wandcloset goed vast met de bijgeleverde moeren, maar vast is vast. Draai de moeren niet te strak door. Controleer of het wandcloset recht hangt met een waterpas.

STAP 19: Kitten na het plaatsen van het hangtoilet

Spuit een kitlijn tussen de tegels en het hangend toilet. Strijk met een kitlepel het teveel aan kit glad met een zeepoplossing (bijvoorbeeld afwasmiddel). Gebruik een spuitmond die even breed is als de naad. Dit voorkomt een te grote hoeveelheid aan kit.

STAP 20: Tegelsjabloon verwijderen voor bedieningspaneel

Verwijder het tegelsjabloon of snij deze op maat. Dit ligt aan het type inbouwreservoir. Plaats daarna de onderplaat voor het bedieningspaneel volgens de handleiding. De montagewijze verschilt ook weer per type inbouwreservoir.

STAP 21: Monteren van bedieningspaneel

Plaats het bedieningspaneel door het op de onderplaat te bevestigen. Bekijk de bijgeleverde instructies. Stel daarna de bedieningsstiften af op de dikte van de gebruikte voorwand.

STAP 22: Hangoilet afwerken na het plaatsen

Monteer als laatst de toiletzitting op de closetpot.

toiletaccessoires

Toiletaccessoires

Hangt je wandtoilet aan de muur? Dan kun je de ruimte nu verder afmaken met de mooiste toiletaccessoires! Wat dacht je van een fijne toiletrolhouder, reserverolhouder, wc borstel en wc mat bijvoorbeeld! Accessoires in allerlei stijlen vind je in ons assortiment. Zo zit er altijd iets voor je tussen. Wil je alles hetzelfde houden? Kies dan voor een complete accessoire toiletset.

BEKIJK ALLE TOILETACCESSOIRES