Badkamer inrichten? Zo voorkom je deze 5 veelgemaakte interieurfouten

De badkamer inrichten is een serieuze zaak. In de badkamer begin en eindig je elke dag en dat maakt het een belangrijke ruimte in huis. Maar wat als je niet tot rust kunt komen door gemaakte inrichtingsfouten? Als je ontevreden bent over de inrichting van de badkamer kan dat veel geld en tijd kosten om te 'repareren'. Hieronder zetten we de vijf meest gemaakte fouten op een rijtje, zodat jij wél zorgeloos kan genieten van je badkamer.

Meest gemaakte interieurfouten
Badkamer inrichten fout 1

1. Onvoldoende verlichting

Het maken van een verlichtingsplan voor je badkamer is belangrijk om mee te nemen bij het inrichten. Hiermee kun je veel sfeer toevoegen aan de ruimte. Met behulp van een plattegrond van de ruimte kan je aanduiden waar je de verlichting wil aanbrengen. Houd rekening met de aanwezige ramen, of de afwezigheid daarvan. Kleine ramen? Vertrouw dan niet te veel op natuurlijk licht, maar zorg voor voldoende kunstmatig licht.

Deel je verlichting op in drie verschillende categorieën: basisverlichting, taakverlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting wordt ingeschakeld als je de badkamer inloopt en wordt meestal bevestigd aan het plafond met dimbare (opbouw)spotjes of plafondlampen. Taakverlichting is om voor beter zicht te zorgen bij de spiegel, zoals spiegels met geïntegreerde verlichting of spiegellampen. Sfeerverlichting helpt je om te ontspannen en om tot rust te komen. Hiervoor kun je kaarsen gebruiken. Maar als je van eenvoudig en strak houdt, dan zijn LED-strips, dimbare LED spots of wandverlichting een goede optie.

Badkamer inrichten fout 2

2. Slechte ventilatie

Misschien is ventilatie niet iets waar je aan denkt bij het inrichten van de badkamer. Maar voldoende ventileren en luchten is cruciaal voor een gezonde leefomgeving. De badkamer is vaak een vochtige ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Ventilatie zorgt voor het afvoeren van vochtige lucht en de toevoer van schone lucht. Met name nieuwbouwhuizen hebben sneller last van vocht- en schimmelplekken. De isolatie wordt steeds beter, maar de mate van ventileren wordt minder. Wanneer een badkamer warme en vochtige lucht vasthoudt, bestaat de kans dat allerlei vocht- en schimmelplekken ontstaan op muren, plafond en voegen van tegels.

Goede ventilatie voorkomt dus allerlei vocht- en schimmelplekken. Maar naast ventileren, is het essentieel dat de ruimte sneller droogt. Vloerverwarming kan daarbij helpen. Vloerverwarming maakt je badkamer comfortabeler, en zorgt ervoor dat de badkamer minder lang vochtig blijft.

Badkamer inrichten fout 3

3. Te weinig opbergruimte

Badkamers zijn meestal maar een paar vierkante meter groot, dat kan de inrichting lastig maken. Het bepalen van je opbergruimte is daarom essentieel om orde te behouden. Wees eerlijk, je wilt niet dat er telkens spullen uitvallen als je een kast open doet. Om nog maar te zwijgen over een rommelige badkamer als gevolg van slechte opslag. Profiteer maximaal van de ruimtes, maar zonder daarmee overboord te gaan. Wanneer je te veel elementen in dezelfde ruimte plaatst, krijg je een claustrofobisch gevoel. Maar hoe voorkom je dat? Door te inventariseren welke spullen je wilt gaan opbergen in je nieuwe badkamer, zoals: toiletpapier, badkamertextiel, make-up, mondverzorging, EHBO-set en andere kleine verzorgingsartikelen. Bepaal vervolgens welke soorten opslag je nodig hebt om alles georganiseerd te houden, zoals: wastafelkasten, badkamerkasten, bakjes, manden en bekers.

Badkamer inrichten fout 4

4. Onderschat de spiegel niet

Spiegels zorgen voor een ruimtelijk gevoel en meer natuurlijk lichtinval in de ruimte. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. De juiste badkamerspiegel kan jouw interieur de gewenste uitstraling geven. Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste badkamerspiegel?

Het is belangrijk om de functionaliteit te bepalen die aan jouw wensen voldoet. Wil je een spiegel waarmee je voldoende zicht hebt om je haren en make-up te doen? Wil je jouw complete outfit checken? Of moet het een echte eyecatcher zijn?

Ook het spiegelformaat speelt een belangrijke rol. Een te kleine spiegel heeft de neiging om onbewust een ‘negatieve’ lading te creëren. Terwijl een te grote spiegel teveel aandacht in de gehele ruimte opeist. De vuistregel is: kies voor een spiegelformaat dat even groot of iets kleiner is dan jouw wastafel.

Tip: een slimme plaatsing kan de badkamer optisch groter laten lijken. Zorg ervoor dat je, bij het plaatsen van de spiegel, naar buiten kunt kijken. Op deze manier creëer je een ruimtelijk effect en lijkt de ruimte automatisch iets groter.

Tip: Bij kleinere wastafels is het raadzaam om de spiegel groter te maken dan de wastafel. Als de wastafel 50 cm breed is, kies voor een spiegel van 60 tot 70 cm.

Badkamer inrichten fout 5

5. Vergeten details

Als je te veel vormen, kleuren, stijlen en patronen in je badkamer verwerkt, kan de ruimte er rommeliger en krapper uitzien dan deze in werkelijkheid is. Dit geldt ook als je geen rekening houdt met de locatie van details. Toiletpapierhouder, toiletborstel, handdoekstangen en het douchebakje: de hele ruimte wordt beïnvloedt als je niet voldoende nadenkt over waar je deze badkameraccessoires plaatst.

Plan naast de meubels, ook de plaatsing van deze ‘details’ zodat je op voorhand voldoende en op de juiste plekken bevestigingspunten kunt installeren. Kies voor functionele accessoires die goed tot zijn recht komen. Belangrijk is dat je voor heldere kleuren kiest en laat één soort print of kleur terugkomen.

Inspiratie nodig?

Heb je inspiratie nodig voor je nieuwe badkamer? Neem dan eens een kijkje op onze inspiratiepagina.