Badkamer tegelen

Tegenwoordig zijn de mogelijkheden qua tegels eindeloos. Tegels zijn niet voor niets dé sfeerbepaler van de badkamer. Voor je tegels gaat uitzoeken óf gaat bepalen of je zelf gaat tegelen is het goed om je eerst uitgebreid te informeren. Zo kies je niet alleen een tegel, maar bijvoorbeeld ook een voegkleur en een patroon. In dit artikel bespreken we de diverse mogelijkheden, maar geven we ook een stappenplan voor het geval je zelf gaat tegelen.

Welke tegel kies je in de badkamer?

Niet alleen het aanbod qua tegels is eindeloos, ook de variatie qua prijs verschilt enorm. Belangrijke pijlers bij de prijsopbouw van een tegel zijn het materiaal en de productiewijze. Zo zijn keramische tegels over het algemeen goedkoper dan tegels van natuursteen. Goedkoper betekent niet dat deze tegels slechter zijn. Keramische tegels zijn namelijk slijtvast en nemen geen vocht op. Ideaal voor in de badkamer!

Ook het productieproces heeft een direct effect op de uiteindelijke prijs van een tegel voor de badkamer. Zo zijn echte handgemaakte tegels bijvoorbeeld duurder dan tegels die machinaal gemaakt zijn. Tegenwoordig zijn er veel handvorm tegels die een authentieke, ambachtelijke uitstraling hebben door een licht golvend oppervlak en een kleurverschil. Doordat deze tegels met een machine gemaakt zijn scheelt dat flink in de kosten. Meer hierover vind je in ons artikel over prijsverschil tussen tegels.

Expert tip: Een vloertegel kan altijd als wandtegel gebruikt worden, maar een wandtegel kan niet altijd als vloertegel gebruikt worden. Vloertegels hebben over het algemeen meer grip. Om dit te controleren kun je kijken naar de R-waarde bij een tegel. Is deze 10 of hoger, dan zit je goed. De kans op uitglijden is nóg kleiner wanneer je tegels met een hogere R-waarde neemt. Door het ruwe oppervlak zijn deze tegels dan weer minder gemakkelijk schoon te maken. 

Badkamer tegelen

Tot welke hoogte moet je de badkamer betegelen?

In veel gevallen is betegelen tot aan het plafond de meest voor de hand liggende optie. Door eenheid te creëren ontstaat een rustgevende uitstraling. Ga je toch voor een deels betegelde wand? Houd dan ongeveer 1,20 m als minimale hoogte. Let hierbij op de hoogte van de wastafel, maar kijk ook naar de maat van de tegel. Het eindresultaat is vele malen strakker als je werkt met hele tegels. Heb je bijvoorbeeld tegels van 50 cm, gebruik dan 3 hele tegels van 50 cm zodat je op 1,50 m uitkomt. Qua douchegedeelte is volledige betegeling wel aan te raden. Zorg bovendien dat je voor het bovenste gedeelte een geschikte verf kiest.

 

placeholder

Zo kies je de juiste voegkleur

Eindelijk! Je hebt de perfecte invulling qua tegels gevonden. Nu alleen nog een passende voegkleur vinden. Hierbij kun je kiezen voor een matchende kleur, óf een contrasterende kleur. De keuze is helemaal afhankelijk van wat jij mooi vindt en waar je de focus op wilt leggen. Een lichte tegel met een donkere voeg zal wat meer opvallen. Dit kan een mooi effect hebben, maar ook druk ogen in een kleinere ruimte. Door een voeg te kiezen in een vergelijkbare tint als de tegel vallen de lijnen wat meer weg. Dit geeft rust aan de ruimte. Meer weten hierover? Lees dan het artikel over tegelvoeg kleuren. Ook kitten kan tegenwoordig in iedere RAL kleuren.

 

placeholder

Verschillende tegelpatronen

Naast een tegel kies je ook voor een bepaald patroon of verband. Deze keuze heeft een groot effect op de uitstraling van de ruimte. Zo kun je met de ligging van de tegels beïnvloeden welke aspect van de ruimte wordt geaccentueerd. In kleinere en smallere ruimtes kun je beter niet kiezen voor drukkere tegelverbanden zoals visgraat, ellenboogverband of hexagon. Legpatronen zoals deze doorbreken het ruimtelijke effect. Het voordeel van deze tegelverbanden is wel dat ze sfeerverhogend werken. Lees hier meer over de verschillende tegelpatronen en de voor- en nadelen ervan.

Snijverlies bij het tegelen

Bij het berekenen van het juiste aantal tegels is het niet voldoende om eenvoudigweg de exacte oppervlakte te berekenen. Bij het leggen zal er namelijk altijd sprake zijn van een bepaald percentage snijverlies. Hoe kleiner de ruimte, hoe groter het snijverlies procentueel zal zijn. Gemiddeld is het aan te raden om te rekenen op een snijverlies van 10%. Heb je een ruimte met veel schuine delen of worden er ook nissen of koven betegeld? Tel dan nog eens 5% extra. Klassieke legpatronen hebben over het algemeen minder snijverlies dan wildverbanden zoals visgraat, ellenboog, Hongaarse punt of hexagon.

Welke voegbreedte houd je aan bij het tegelen?

Nu je de voegkleur hebt bepaald, is het alleen nog zaak om de juiste breedte van de voeg te bepalen. Voegen voorkomen niet alleen dat vocht tussen of onder de tegels beland. Een voegt vormt ook de verbinding tussen de verschillende tegels en heeft daarmee ook een balancerend effect. Net als de kleur heeft ook de breedte van de voeg invloed op de uitstraling van de badkamer. Zo zijn smalle voegen minder aanwezig en zullen ze daardoor een wat rustiger eindresultaat opleveren.

Momenteel zijn smalle voegen de trend. Toch kun je in de badkamer het beste een minimale breedte van 3-4 mm aanhouden. Is de tegel gerectificeerd? Dan kun je naar een minimale breedte van 2 mm. Gerectificeerde tegels zijn namelijk na het productieproces nogmaals verzaagd en hebben daardoor kaarsrechte zijkanten. Niet gerectificeerde tegels zijn iets minder maatvast, waardoor je de voeg nodig hebt om deze kleine verschillen te corrigeren.

Expert tip: Wil je de voeg nóg kleiner laten ogen? Door een grotere tegel toe te passen, lijkt de voeg smaller.

Een stappenplan voor het betegelen van je badkamer

Heb je twee rechter handen? In dat geval kun je de badkamer waarschijnlijk eenvoudig zelf tegelen. Hieronder een stappenplan. Ga je zowel de wand, als de vloer betegelen? Begin dan altijd met de wand. Hiermee voorkom je dat de nieuwe vloertegels al beschadigen of vies worden. Ook hoef je niet te wachten op het drogen van de vloertegels. 

placeholder

Ondergrond gereed maken

Bereid de ondergrond voor: Verwijder eventuele oude tegels en repareer beschadigde gebieden met muurvuller. Kleine gaten zullen in een later stadium worden gevuld door de lijm. Zorg vervolgens dat de ondergrond vlak en droog is. Hoeken maak je waterdicht met kimband en afdichtpasta. 

placeholder

Voorbereiding

Bereid de lijm voor door de instructies van de fabrikant op te volgen. Ook kun je een waterpas raamwerk tekenen op de muur. Dit biedt houvast en zorgt voor een strakker resultaat. Vervolgens verdeel je de tegels, zodat je zeker weet dat tegels efficiënt worden toegepast.

placeholder

Plaatsen van tegels

Breng eerst voorstrijk aan, zodat de lijm beter hecht. Hierna smeer je de lijm op een klein gedeelte van de muur met behulp van een lijmkam. Leg de tegel op de lijm en druk vervolgens stevig aan. Herhaal dit proces voor elke tegel. Houd een kleine voeg tussen de tegels door te werken met tegelkruisjes. Begin altijd in een hoek. Als er geen ruimte is voor een hele tegel ga je door naar de volgende rij. De passtukken kun je op een later moment doen. Worden de onafgewerkte zijkanten van een tegel zichtbaar bij een hoek? Kijk dan naar een hoekprofiel om dit weg te werken.

placeholder

Pastegels

De overgebleven ruimtes ga je opvullen met op maat gesneden tegels. Gebruik hiervoor een tegelsnijder. Zorg dat je in de hoeken ruimte voor een voeg laat van minimaal 6 mm. Voor het maken van stopcontacten kun je een tegelgatsnijder gebruiken.

placeholder

Lijmresten

Als je de hele muur betegeld hebt verwijder je de lijmresten. Laat de tegels nu tenminste 24 uur uitharden. 

placeholder

Voegen

Na het uitharden is het tijd voor de laatste fase, het voegen. Neem de instructies van de fabrikant eerst goed door en zorg voor een schone emmer en zuiver water voordat je begint met mengen. Vervolgens ga je het voegsel tussen de tegels aanbrengen door gebruik te maken van een spons of voegrubber. Overtollig voegsel haal je meteen weg met een vochtige spons. Voegsel droogt namelijk erg snel. Bij het voegen ga je diagonaal te werk, om te voorkomen dat je een voeg weer leegtrekt.

placeholder

Schoonmaken

Als het voegsel is opgedroogd kun je de tegels reinigen met een vochtige spons. Controleer eerst of de voeg voldoende is uitgehard door met je vinger zachtjes over de voeg te gaan. Als de voeg niet meer plakt kun je verder met het schoonmaken. Zorg tenslotte dat je wand goed nadroogt met een droge doek.

placeholder

Hoeken

Om de hoeken goed te beschermen tegen vocht is het aan te raden om deze te voorzien van een extra kitlaag. Maak de hoeken eerst stof- en vetvrij, en breng vervolgens siliconenkit aan. 

Badkamer laten tegelen

Ben je wat minder handig? Laat het tegelen dan over aan een vakman. De kosten van het tegelen hangen af van verschillende factoren zoals het soort tegel en het gewenste verband. Zo zijn grote tegels van natuursteen lastiger te leggen, waardoor de prijs daarvoor hoger zal zijn. Ook verbanden zoals visgraat of Hongaarse punt zijn arbeidsintensiever in vergelijking met verband waarbij de tegels recht naast elkaar liggen.

Eventueel sloopwerk van oude tegels en de inhuur van een container komt daar nog bij. Als je het sloopwerk uitbesteed weet je zeker dat tegels netjes verwijderd worden en de muur niet beschadigd raakt. Dit voorkomt problemen in een later stadium. Een andere optie is tegels over tegels plaatsen. Misschien creëer je in dit geval nét genoeg diepte (7 cm minimaal) om een inbouwkraan te monteren.

Bezoek één van onze showrooms

Heb je vragen over het betegelen van je badkamer? In één van onze showrooms met uitgebreide tegelhoek staan we je graag te woord.

Bekijk onze showrooms

Over de auteur(s)

Remco van sanitairwinkel.nl
Content marketeer

Remco werkt sinds 2022 bij Sanitairwinkel.nl als content marketeer. Bij Remco kun je terecht voor badkamertips en klusadvies. In zijn vrije tijd is Remco dan ook vaak in of rondom het huis aan het klussen.

Maak kennis met Remco

Erwin van sanitairwinkel.nl
Vestigingsmanager Tilburg

Erwin werkt alweer jaren bij Sanitairwinkel. Daarvoor was hij werkzaam in de bouw, dus ervaring met het verbouwen van badkamers heeft hij al een stuk langer. Deze ervaring komt Erwin goed van pas, want daarmee kan hij elke klant van gepast advies voorzien.

Maak kennis met Erwin