Douchekop ontkalken

Gaan de stralen in jouw douchekop alle kanten op behalve recht naar beneden? Dan is het tijd om de douchekop te ontkalken. Door kalk raken de gaatjes in de kop namelijk langzaam verstopt waardoor er of geen water meer doorheen komt, of de straal ineens diagonaal loopt. Gelukkig is dit gemakkelijk op te lossen. Lees hier onze tips!

 

Eerste check: de nopjes

Voordat je aan de slag gaat met verschillende schoonmaakmiddelen kun je eerst de nopjes van je douchekop aanpakken. Vaak kun je de opgehoopte kalk in de zogeheten 'nozzles' of nopjes van de douchekop gemakkelijk losmaken door hier met je vingers over te wrijven. Beweeg elk nopje zachtjes heen en weer en de kalk in de gaat brokkelt op deze manier af. Doe dit zo nu en dan tijdens het douchen en je voorkomt dat de gaatjes verstopt raken. Mocht je douchekop nog niet erg aangetast zijn door kalk, dan is dit een goede eerste stap.

badkamer douchekop kalkvrij

Stap 1: Losmaken douchekop

Om de douchekop te ontkalken moet deze eerst worden losgemaakt. De hoofddouche of handdouche demonteren is vaak vrij makkelijk. Tussen de douchekop en doucheslang of douche-arm zit een scharnier, die moet je losdraaien. Let op! Dit kan lastig zijn door de kalk die erop zit. Mocht je het met je blote handen niet loskrijgen, kun je altijd een tang gebruiken. Zet niet te veel kracht want dit kan ervoor zorgen dat het scharnier breekt of dat er krassen op de kraan komen. Mocht het nog steeds niet lukken? Dan kun je altijd nog proberen wat WD-40 op het scharnierstuk te spuiten.

badkamer douchekop kalkvrij

Stap 2: Douchekop ontkalken in azijn

Laat een emmer vollopen met 2/3 deel azijn en 1/3 deel water. Laat de chromen douchekop vervolgens minimaal een paar uur in de emmer liggen. Het beste is om de douchekop een hele nacht in de emmer te laten liggen, zo verwijder je de meeste kalk. Azijn is een effectief middel bij het ontkalken van een chromen douchekop. Heb je een douchekop in een andere afwerking als mat zwart of messing? Dan kun je azijn beter links laten liggen om je kranen niet te beschadigen. Een zachter alternatief kan citroenzuur zijn, maar ook hier moet je voorzichtig mee zijn. Neem vooral de onderhoudsgids van jouw merk kranen door.

badkamer douchekop kalkvrij

Stap 3: Afspoelen douchekop na ontkalken

Nadat de douchekop enkele uren in azijn heeft liggen ontkalken moet er al verschil zichtbaar zijn. Haal de douchekop uit de emmer en schrob de laatste restjes kalk eraf. Spoel vervolgens de kraan nog even goed af onder koud water, en poets hem nog even op met een zachte doek. De douchekop zou nu ontkalkt moeten zijn en kan weer gemonteerd worden.

Is het ontkalken van de douchekop niet helemaal gelukt? Als de kalk erg hardnekkig is, dan is een nieuwe douchekop altijd nog een oplossing. Bij Sanitairwinkel heb je keuze uit ruim 2.500 douchekoppen.

badkamer douchekop kalkvrij

Voorkomen van kalk in de douchekop

Heb je net een nieuwe douchekop aangeschaft en wil je deze als nieuw houden? Of heb je de douchekop ontkalkt en houd je deze graag kalkvrij? Door de douchekop na iedere douchebeurt goed droog te maken voorkom je grotendeels de opbouw van kalkaanslag. Door na iedere douchebeurt de douchekop goed droog te maken verwijder je de laatste beetjes water uit de douchekop, hierdoor kan het kalk zich niet in de gaatjes van de douchekop hechten.

Kalkaanslag kan ook proactief voorkomen worden, dit kan door middel van een waterontharder. Een waterontharder is een filtersysteem dat door middel van een speciaal proces de hardheid veroorzakende componenten uit het water filtert. Bij Sanitairwinkel hebben we een uitgebreid assortiment waterontharders en toebehoren. Door de juiste maatregelen te nemen hoef je de douchekop niet meer te ontkalken.

Geen zin om kalk te verwijderen van de douchekop?

Bekijk ons ruime assortiment douchekoppen!