Wat is de hartafstand van een bad- of douchekraan?

Op zoek naar een nieuwe douche- of badkraan? Dan ben je vast de term 'hartafstand' al tegengekomen. Vraag jij je af wat dit precies betekent en welke hartafstand jouw nieuwe kraan moet hebben? Lees hier alles wat je moet weten over de hartafstand van een kraan. Zo koop je zeker weten de juiste kraan voor jouw badkamer.

hartafstand

Hartafstand kraan

De hartafstand wordt ook wel 'hart op hart' genoemd (afgekort: h.o.h.). Met deze term wordt de afstand aangegeven tussen de middelpunten (hart) van de twee aansluitingen die douche- en badkranen hebben. De hartafstand van de aansluitingen in de muur en de aansluitingen van de kraan moeten dus dezelfde afstand hebben.

Hartafstand badkraan

Bij een badkraan is de hartafstand simpel: deze is altijd 15cm. Het is dus gelukkig heel makkelijk om een nieuwe badkraan te vinden voor jouw badkamer. De badkraan monteer je op de muurbeugel via een s-koppeling. Hoe je dat doet lees je hier!

Hartafstand douchekraan

De hartafstand van een douchekraan is iets minder simpel. Deze is 12cm of 15cm. Het is dus belangrijk dat je eerst opmeet wat de hart op hart is van jouw douchekraanaansluiting. Zo voorkom je dat je een douchekraan in de verkeerde maat koopt. Het goede nieuws is dat een douchekraan met een hartafstand van 15cm wel te bevestigen is op een aansluiting van 12cm met een s-koppeling (andersom gaat het niet lukken). Dit maakt het geheel echter wel wat gevoeliger voor lekkages. Het gemakkelijkste is daarom om een douchekraan te kiezen met dezelfde hartafstand als de leidingen.

Hartafstand nieuwe kraan

Ga je een nieuwe kraanaansluiting laten aanleggen? Dan kun je het beste kiezen voor een hartafstand van 15cm. Kranen met deze hart op hart worden tegenwoordig namelijk het meest verkocht, waardoor je ook in de toekomst nog makkelijk aan een passende kraan komt.

Verschil douchekraan en badkraan

Een douchekraan en een badkraan lijken veel op elkaar. Maar toch doen ze veel anders. Lees hieronder over het verschil tussen deze twee kranen.

badkraan

Wat is een badkraan

Een badkraan is ontworpen om met relatief hoog waterafvoer (tot wel 25 liter per minuut) warm water te leveren om het ligbad zo snel mogelijk te vullen met water. De uitloop is daarom vaak groter dan de uitloop van een wastafelkraan. Veel badkranen hebben ook een aansluiting voor een doucheslang met een omstelknop om te wisselen tussen de twee uitlopen. Sommige (druk)knoppen springen automatisch in de stand baduitloop als de waterdruk wegvalt (na het douchen), zodat de doucheslang zich kan legen in het bad. Badkranen zijn beschikbaar als opbouw, inbouw, tegelrandkraan en vrijstaand. Ze zijn te gebruiken voor het bad of voor een douchebad. Al deze soorten kranen zijn verkrijgbaar als thermostaatkraan. De thermostaatkraan zorgt ervoor dat je gemakkelijk de juiste temperatuur water krijgt.

douchekraan

Wat is een douchekraan

De douchekraan is anders dan de badkraan doordat de uitloop loopt via de douchekop. Hierbij kan de douchekop een losse handdouche zijn die via een doucheslang aan de douchekraan is bevestigd. Ook kan de douchekop aan de wand of aan het plafond gemonteerd zijn en is de doucheslang van kraan naar douchekop in de wand weggewerkt. Dit is dan een inbouw douchekraan. Sommige douchekranen hebben ook een gewone uitloop, met ook een omstelknop tussen uitloop en douche. Maar dit is meestal niet het geval.

Douchekraan met de juiste hartafstand kopen?

Bij Sanitairwinkel hebben we veel bad- en douchekranen in het assortiment. Zo vind je altijd de badkraan of douchekraan met de juiste hartafstand voor jouw badkamer. Bij vragen kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in een van onze showrooms.

Vind uw kraan met de juiste hartafstand in ons ruime assortiment

Assortiment kranen