Houten Badkamermeubel

 

houten badkamermeubel

Houten badkamermeubel

De badkamer is bij uitstek de plek in huis waar je helemaal tot rust kan komen. Het is de enige ruimte in huis waar jij jezelf helemaal terug kunt trekken om te ontspannen. Het is daarom erg belangrijk dat jouw badkamer de juiste sfeer heeft. Sfeer is grotendeels afhankelijk van de gebruikte materialen. Harde materialen zijn over het algemeen minder rustgevend dan natuurlijke materialen. Hout is daarom één van onze favorieten! Niet voor niets wordt hout in bijna elke sauna of wellness gebruikt. Een houten badkamermeubel helpt je dan ook om jouw oase van rust te creëren.

Houtsoorten

Niet alle houtsoorten zijn geschikt om onbehandeld in een vochtige omgeving te plaatsen. Teakhout is de beste keuze voor in de badkamer. Teakhout rot namelijk niet, zelfs niet als er langere tijd water op blijft staan. Teakhout is echter lastig te verkrijgen en daarom vaak redelijk prijzig. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven!

Andere houtsoorten die goed bestand zijn tegen vochtigheid, zijn jatoba, iroko en merbau. Bovendien is het mogelijk om een houtsoort te gebruiken die eigenlijk niet geschikt is voor een vochtige omgeving, zoals eiken. Wanneer deze houtsoorten goed worden behandeld, zijn ze prima te gebruiken in de badkamer! Je dient je houten badmeubel dan één à twee keer per jaar te behandelen met een onderhoudsolie.

Teakhout badkamermeubel

Voordelen houten badkamermeubel

Een houten badkamermeubel heeft een aantal voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld een keramische badkamermeubel. Ten eerste is een houten badkamermeubel natuurlijk ontzettend mooi om te zien. Hout heeft een natuurlijke en karakteristieke uitstraling en brengt een hoop warmte en sfeer naar de badkamer.

Daarnaast zijn bijna alle houten badkamermeubels maatwerk, waardoor je jouw meubel precies aan jouw wensen kunt laten voldoen. Je kiest bijvoorbeeld zelf de exacte kleur en washing van het badmeubel, maar ook het aantal lades, hoeveel wastafels en het soort greep. Een houten badkamermeubel wordt zo een persoonlijk item dat helemaal aan jouw behoeftes voldoet. Bovendien leent hout meubilair zich perfect voor een opknapbeurt: hout kun je gemakkelijk schuren en verven. Dat betekent dat je je houten badkamermeubel eenvoudig een nieuwe look geeft, mocht je er ooit op uitgekeken raken!

Nadelen houten badkamermeubel

Naast voordelen, heeft hout ook een aantal nadelen ten opzichte van andere materialen. Het meeste hout kan, zoals eerder gesteld, niet langdurig tegen water en dient daarom een aantal keer per jaar te worden behandeld met olie. Zonder deze voeding gaat je houten badmeubel eerder slijten en misschien zelfs rotten. Dat betekent dat een houten meubel een stuk minder onderhoudsvriendelijk is dan bijvoorbeeld een badkamermeubel van kunststof of keramiek.

Een ander nadeel van hout is dat het vaak prijziger is dan andere gebruikte materialen. Ook bestaat er altijd een risico op krimpen en vervormen van je houten badkamermeubel als gevolg van een slechte constructie. Kies daarom voor kwaliteit en ga niet voor de optie die qua prijs eigenlijk te mooi is om waar te zijn. Zo weet je zeker dat je jarenlang kunt genieten van jouw prachtige houten badmeubel!

look-a-like houten badkamermeubel

Look-a-like houten badkamermeubel

Een houten badmeubel is natuurlijk prachtig, maar niet iedereen heeft hetzelfde budget. Wil jij graag een houten look in je badkamer, maar vind je een massief houten badkamermeubel te duur? Kies dan voor een meubel gemaakt van plaatmateriaal. Deze badkamermeubels hebben meestal een basis van MDF of HDF, met een toplaag die erg veel op hout lijkt. Badkamermeubels van plaatmateriaal zijn ook hartstikke mooi én vaak een stuk goedkoper dan houten meubels.

Badkamermeubels van MDF of HDF zijn niet alleen goedkoper, maar ook onderhoudsvriendelijker en krasbestendiger dan houten badmeubels. Plaatmateriaal is bovendien gemakkelijk te bewerken, in verschillende vormen te frezen, erg slijtvast en splintert niet. Aan de andere kant is een meubel van MDF of HDF minder persoonlijk en gaat het ook niet zo lang mee als een houten badkamermeubel. Als je veel waarde hecht aan duurzaamheid en authenticiteit in de badkamer, is hout dus misschien toch de betere keuze.

Onderhoud

Om krassen te voorkomen, maak je een houten badkamermeubel het beste schoon met een microvezeldoekje. Ook raden wij je aan om zuur- en chloorhoudende schoonmaakmiddelen te vermijden, maar dat geldt ook voor de reinigingsmiddelen van de rest van je sanitair. Goede ventilatie van je badkamer is eigenlijk het belangrijkste. Goede ventilatie zorgt er namelijk voor dat vochtige lucht kan worden afgevoerd, waardoor je houten badmeubel langer mooi blijft.

Om ervoor te zorgen dat er geen water in je houten badmeubel trekt, is het belangrijk dat je je meubel één of twee keer per jaar behandelt met een olie. Met olie wordt de buitenste laag van het hout harder gemaakt, zodat vocht en vuil er niet zo gemakkelijk intrekt. Denk er wel aan dat hout een ‘levend’ materiaal is en de omstandigheden daar dus ook naar moeten zijn. Als de ventilatie niet goed genoeg is, kan het hout, ondanks een behandeling met olie, nog steeds gaan rotten.

Bovenstaande informatie goed doorgelezen? Dan is het tijd om inspiratie op te doen! Een houten badkamermeubel is namelijk ontzettend veelzijdig en past bij veel verschillende badkamerstijlen. Hout gecombineerd met zwart staal geeft je badkamer bijvoorbeeld een industriële look. Een houten badmeubel met natuurstenen waskommen zorgt daarentegen voor juist een heel landelijke uitstraling. Let daarbij wel op de zwaarte van de waskommen, zeker als je een hangend badmeubel hebt. 

Nieuwsgierig geworden?

Bekijk hier een groot deel uit ons houten badkamermeubel assortiment.

Klantenservice

Wij zijn bereikbaar op:
Ma t/m vr: 9.00 - 20.00 uur
Za: 9.00 - 17.00 uur