Badkamer renoveren - Tips, uitleg en kosten
Kan jouw badkamer wel een opknapbeurt gebruiken, maar wil je geen grote verbouwing? Denk dan eens aan een renovatie van de badkamer. Bij een badkamer renovatie vervang je enkel de onderdelen die aan vervanging toe zijn. Denk aan een nieuwe wastafel en een nieuwe douchewand. Of als je het iets grootser aan wilt pakken kun je ook (een deel van) de tegels vervangen. Lees hieronder alles wat je moet weten over een badkamer renoveren. Van kosten tot planning en een stappenplan.
Badkamer renoveren vs. verbouwing
Bij een verbouwing pak je de gehele badkamer aan, terwijl de badkamer renoveren vaak een gedeeltelijke aanpassing is. Bij een badkamer renovatie blijven alle aansluitingen op hun plek en verandert er eigenlijk niets aan de ruimte zelf. Terwijl je bij een verbouwing de douche op een andere plek kunt neerzetten. Of zelfs de badkamer groter kunt maken door een muur door te breken. Een badkamer renovatie is daarom vaak minder werk en minder prijzig dan een complete verbouwing.
Badkamer renovatie zonder breken
Waar je bij een badkamerverbouwing alles breekt om met een schone lei te beginnen, is dat bij een badkamer renovatie niet nodig. Zelfs zonder breken is een badkamer renovatie goed mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld tegels aanbrengen over de huidige tegels. Controleer hiervoor wel de staat van je huidige tegels, heb je last van loszittende tegels op meerdere plekken? Klinkt het hol als je op de tegels klopt? Zitten er op meerdere plekken scheuren in de tegels? Dan is de kans groot dat je huidige tegelwand/tegelvloer niet geschikt is als basis voor een nieuwe tegellaag. Dan kun je deze het beste toch eruit slopen en opnieuw beginnen. Twijfel je? Laat dan een expert langskomen voor advies. Is je oude tegellaag nog mooi intact en glad? Dan kun je hier wel overheen tegelen. Je bespaart dan flink in tijd, geld en afval!

Inspiratie badkamer renovatie
Wil je een voorbeeld zien van een badkamer renovatie? Neem dan eens een kijkje op onze ‘Binnenkijken bij Marieke’ pagina. Zij pakte haar badkamer aan zonder de boel te hoeven slopen!
Badkamer renovatie kosten
Wat kost een badkamer renovatie nou eigenlijk? We snappen dat je met die vraag zit. Helaas is daar geen vast antwoord op te geven, omdat de kosten van een badkamer renovatie afhankelijk is van verschillende dingen. Kies je er bijvoorbeeld voor om zelf aan de slag te gaan, of schakel je daar iemand voor in? Hoeveel wil je aanpakken? Hoeveel producten heb je daar voor nodig? Elke badkamer is anders en daar is dus geen algemeen antwoord op te geven. Wil je écht weten hoeveel de badkamer renovatie jou gaat kosten aan producten? Kom dan langs in één van onze showrooms en laat een vrijblijvende offerte op maat opstellen door een van onze verkoopadviseurs.
Voordat je de badkamer gaat renoveren, is het goed om een compleet overzicht van de kosten te maken. Op die manier kom je niet voor onverwachtse uitgaven te staan en blijf je gemakkelijker binnen jouw budget. Om je budget te bepalen kijk je naar de volgende punten:
- Wat wil je precies doen? Hoe meer je wilt aanpakken, hoe meer kosten je maakt. Wil je bijvoorbeeld alleen de tegels renoveren, of vervang je meteen ook het bad, toilet en badmeubel?
- Welke nieuwe producten wil je? Ga je voor een luxe uitvoering van een product of kies je voor de eenvoudigere variant?
- Ga je zelf aan de slag of huur je iemand in om al het werk te verrichten?
- Wil je weten hoe je kunt besparen op een nieuwe badkamer? Lees dan onze tips om te besparen!

Badkamer zelf renoveren of uitbesteden?
Voordat je begint met het renoveren van de badkamer, moet je beslissen of je zelf gaat renoveren of dat je daar iemand voor inhuurt. Zelf aan de slag gaan heeft zowel een aantal voor- als nadelen.
Voordelen zelf badkamer renoveren
- Zelf klussen is goedkoper dan iemand inhuren
- Je hebt de planning helemaal in eigen hand
- Je hebt veel keuzevrijheid
Nadelen zelf badkamer renoveren
- Meer stress, omdat je de hele renovatie zelf moet regelen
- Het gaat ten kosten van je vrije tijd
- Als er iets fout gaat zul je alsnog iemand moet inhuren
Zelf klussen is een stuk goedkoper dan wanneer je iemand inhuurt om de badkamer te renoveren. Bovendien bepaal je alles zelf, zoals wanneer je begint en hoe je alles aanpakt. Zelf renoveren geeft jou daarom meer keuzevrijheid, maar levert ook meer stress op. Je wilt natuurlijk voorkomen dat presentator John Williams langskomt met zijn tv-ploeg. Als je iemand inhuurt, bespaart dat je vaak een hoop kopzorgen. Bovendien loop je bij zelf klussen het risico dat je alsnog iemand moet inhuren als er iets fout is gegaan, waardoor zelf aan de slag gaan duurder kan uitpakken.
Weeg bovenstaande voor- en nadelen goed tegen elkaar af voordat je beslist of je zelf gaat renoveren of niet. Ben je stressgevoelig? Dan kun je misschien beter iemand inhuren. Ben je erg handig en vind je het niet erg als de badkamerrenovatie wat langer duurt? Dan is zelf klussen mogelijk de betere optie.

Planning badkamer renovatie
Of je nu zelf aan de slag gaat of iemand inhuurt. Je zult op tijd moeten beginnen met het bestellen van de nieuwe producten. Als je zelf de badkamer gaat renoveren, moet je daarnaast ook op tijd het juiste gereedschap en apparatuur regelen. Denk bijvoorbeeld aan een tegelsnijder. Als je iemand inhuurt om te renoveren, is het belangrijk dat je daar op tijd contact mee opneemt. Je loopt anders het risico dat er niemand beschikbaar is op het moment dat je wilt beginnen.
Houd in de planning rekening met tegenslagen
Het kan altijd voorkomen dat er iets gebeurt waardoor de renovatie van de badkamer vertraging oploopt. Denk aan producten die niet op tijd geleverd kunnen worden, of een probleem dat boven water komt na het slopen. Het is goed om hier op voorbereid te zijn en de planning niet te strak te maken.
Plattegrond en indeling voor de badkamer renovatie
Voordat je gaat renoveren is het belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat je precies wilt veranderen aan jouw badkamer. Ga je slechts het sanitair vervangen? Of wil je ook alle tegels meepakken? Dat zijn belangrijke zaken om van tevoren vast te stellen. Hoe meer je wil veranderen, hoe langer de renovatie duurt en hoe meer geld dat kost. Wil je bijvoorbeeld jouw bad vervangen door een inloopdouche, dan moet je rekening houden met extra sloopwerk en nieuwe tegels.
Neem details mee in de plattegrond
Verwerk alle aanpassingen in een duidelijke plattegrond, inclusief leidingen en elektriciteit. Deze plattegrond geeft jou een goed beeld van alles wat je nog moet aanschaffen, maar is ook handig voor een eventuele elektricien of loodgieter. Zo komt niemand voor vervelende verrassingen te staan tijdens de renovatie!
Checklist voor de badkamer renovatie
Heb je een globaal idee van wat je in de badkamer wil, maar ben je bang dat je nog niet aan bepaalde opties hebt gedacht? Geen zorgen, wij hebben een uitgebreide checklist voor verbouwing en renovatie van de badkamer op onze website staan! Deze checklist geeft alle opties en mogelijkheden weer, zodat je niets over het hoofd ziet. Bovendien staat in deze checklist ook advies over andere belangrijke zaken, zoals de elektriciteit in jouw badkamer. Wist je bijvoorbeeld dat alle stopcontacten zich op minimaal 60 centimeter van een waterbron moeten bevinden? Dat zijn handige zaken om te weten voordat je de badkamer gaat renoveren.
Sanitair uitkiezen voor de renovatie
Nadat je hebt vastgesteld wat je precies in jouw nieuwe badkamer wilt aan sanitair, kun je deze producten gaan kopen. Stel hiervoor eerst vast wat je per onderdeel ongeveer wilt uitgeven. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een luxe douche, maar vind je het toilet minder belangrijk? Reserveer dan meer geld voor de douche en minder voor het toilet, zodat je gerichter kunt zoeken. Houd ook rekening met de stijl van jouw badkamer: als je gedeeltelijk gaat renoveren, kun je niet zomaar een andere look aan jouw badkamer geven. Let er daarom op dat je sanitair kiest voor de renovatie die bij de huidige stijl past.
Duurzaamheid wordt bovendien steeds belangrijker, ook in de badkamer. Duurzaam sanitair kan betekenen dat het materiaal lang meegaat, maar ook dat het sanitair milieuvriendelijke eigenschappen heeft. Duurzaam sanitair is vaak iets duurder in aanschaf, maar levert uiteindelijk ook veel op. Sanitair van duurzaam materiaal is minder snel aan vervanging toe en met een waterbesparende douchekop is je waterverbruik een stuk lager. Duurzaam sanitair is daarom uiteindelijk vaak goedkoper én je draagt jouw steentje bij aan het milieu. Een win-winsituatie, toch?

Stappenplan badkamer renovatie

STAP 1: Laat je inspireren
Neem een kijkje op onze inspiratiepagina, op social media en vergeet ook zeker niet Pinterest. Bekijk veel badkamers en ontdek wat je mooi vindt. Verzamel je favoriete badkamers bij elkaar op een moodboard om goed in beeld te brengen wat je wensen zijn.

STAP 2: Bepaal wat er moet gebeuren
Bekijk je huidige badkamer goed en bedenk welke onderdelen toe zijn aan vervanging en wat er moet gebeuren om de huidige badkamer naar jouw nieuwe droombadkamer te brengen. Bedenk ook of je alles wilt vervangen voor iets vergelijkbaars, of dat je het groter aan wilt pakken. Wil je het bad bijvoorbeeld vervangen voor een inloopdouche? Of wil je de oude douche vervangen voor een nieuwe douche?

STAP 3: Bepaal je budget
Nu je weet wat je allemaal wilt gaan aanpakken kun je je budget gaan bepalen. Vergeet hierin niet de kosten voor de werkzaamheden mee te nemen. Bepaal ook of je zelf al het werk gaat doen of dat je dit wilt uitbesteden. Ga je het uitbesteden? Dan is dit meteen een goed moment om iemand te vinden die het werk voor je kan doen. Vaak zit de planning van klusjesmensen goed vol, dus begin hier op tijd mee.

STAP 4: Laat je adviseren
Je kunt veel zelf uitzoeken, maar bij een badkamer renovatie komen veel dingen kijken waar je zelf misschien niet aan denkt. Laat je dus adviseren door een expert. Kom bijvoorbeeld langs in één van onze showrooms en laat je helpen door onze verkoopadviseurs. Wij denken graag met je mee om jouw wensen uit te laten komen.

STAP 5: Bestel op tijd
Dan is het nu tijd om al je keuzes te maken! Maak een plattegrond waarop je alle elementen een plekje geeft en maak je definitieve productkeuzes. Zorg ervoor dat je alles op tijd besteld, zodat je weinig tot geen kans loopt dat er op de klusdag dingen ontbreken. Controleer de ontvangen producten ook meteen na ontvangst. Dingen als tegels en douchewanden zijn kwetsbaar tijdens de transport en als er dan iets mis is gegaan is het belangrijk dat je dit snel meldt. Ook voor je eigen planning!

STAP 6: Aan de slag
Of je nu zelf aan de slag gaat of het iemand anders laat doen. In deze stap zullen de grootste veranderingen plaatsvinden. Van slopen wat gesloopt moet worden, tot het opnieuw opbouwen. Houd hiermee rekening met mogelijke uitloop van bijvoorbeeld de tegelzetter of loodgieter. Plan de verschillende disciplines daarom niet te strak op elkaar zodat je kunt voorkomen dat de planning in de soep loopt. Bijkomend voordeel hiervan is dat je dan zelf ook meer rust zult ervaren!

STAP 7: Geniet!
Nadat alles is geplaatst en je hebt gecheckt of alles naar wens werkt, kun je gaan genieten van je gerenoveerde badkamer! Ben je helemaal tevreden? Deel dan het eindresultaat met ons!

Advies over badkamer renovatie
Heb je advies nodig over wat mogelijk is in de renovatie van jouw badkamer? Kom dan eens langs in één van onze showrooms. Daar staan onze verkoopadviseurs klaar om met je mee te denken over de mogelijkheden. Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks bezig met sanitair en weten wat er mogelijk is bij een renovatie van de badkamer. Maak een afspraak als je zeker wilt weten dat een verkoopadviseur tijd voor je heeft.