Badkamer renovatie

Kan jouw badkamer wel een opknapbeurt gebruiken, maar wil je geen grote verbouwing? Denk dan eens aan een renovatie van de badkamer. Door te kiezen voor renovatie wordt je badkamer weer helemaal opgeknapt. Daarbij worden alleen de onderdelen vernieuwd die aan vervanging toe zijn. Lees hieronder alles wat je moet weten over een badkamer renovatie. Van kosten, tot planning en indeling.

Badkamer renovatie vs. verbouwing

Bij een verbouwing pak je de gehele badkamer aan, terwijl de badkamer renoveren vaak een gedeeltelijke aanpassing is. Bij een renovatie blijven alle aansluitingen op hun plek en verandert er eigenlijk niets aan de ruimte zelf. Terwijl je bij een verbouwing de douche op een andere plek kunt neerzetten. Of zelfs de badkamer groter kunt maken door een muur door te breken. Een badkamer renovatie is daarom vaak minder werk en goedkoper dan een complete verbouwing.

Inspiratie voor een renovatie van de badkamer

Wil je een voorbeeld zien van een badkamer renovatie? Neem dan eens een kijkje in onze ‘Binnenkijken bij Marieke’. Daarnaast hebben we een compleet overzicht van inspiratie badkamers, welke jij kunt gebruiken om ideeën op te doen voor jouw badkamer renovatie. Denk goed na over de stijl die je wilt gebruiken in de badkamer. Door te kiezen voor een stijl die perfect bij je past heb je lang plezier van je badkamer, zodat een volgende renovatie pas over vele jaren weer nodig is!

artikelen tips badkamer renoveren

Kosten badkamer renovatie

De kosten van de badkamer renovatie kunnen flink uiteenlopen. Kies je er bijvoorbeeld voor om zelf aan de slag te gaan, dan heb je enkel te maken met de kosten van de producten en de tijd die je er zelf in steekt. Schakel je een klusjesman in, dan ben je uiteraard meer geld kwijt. Als je zoveel mogelijk zelf doet kun je het meeste besparen in de kosten.

Voordat je de badkamer gaat renoveren, is het goed om een compleet overzicht van de kosten te maken.

Op die manier kom je niet voor onverwachtse uitgaven te staan en blijf je gemakkelijker binnen jouw budget. De kosten van de badkamer renovatie worden grotendeels bepaald door of je zelf gaat renoveren of dat je daar iemand voor inhuurt. Ook is de indeling van belang: hoe meer je renoveert, hoe meer kosten je maakt. Wil je bijvoorbeeld alleen de tegels renoveren, of vervang je meteen een bad, toilet en badmeubel. Ook de keuze van producten bepalen de kosten van de renovatie. Ga je voor een luxe uitvoering van een product of kies je voor de eenvoudige variant?

Badkamer zelf renoveren of uitbesteden?

Voordat je begint met het renoveren van de badkamer, moet je beslissen of je zelf gaat renoveren of dat je daar iemand voor inhuurt. Zelf aan de slag gaan heeft zowel een aantal voor- als nadelen.

Voordelen zelf badkamer renoveren:

  • Zelf klussen is goedkoper dan iemand inhuren;
  • Je hebt de planning helemaal in eigen hand;
  • Je hebt veel keuzevrijheid.

Nadelen zelf badkamer renoveren:

  • Meer stress, omdat je de hele badkamer renovatie zelf moet regelen;
  • Het gaat ten kosten van je vrije tijd;
  • Als er iets fout gaat loop je het risico dat je alsnog iemand moet inhuren.

De afweging tussen badkamer renovatie zelf doen of uitbesteden

Zelf klussen is een stuk goedkoper dan wanneer je iemand inhuurt om de badkamer te renoveren. Bovendien bepaal je alles zelf, zoals wanneer je begint en hoe je alles aanpakt. Zelf renoveren geeft jou daarom meer keuzevrijheid, maar levert ook meer stress op. Je wilt natuurlijk voorkomen dat presentator John Williams langskomt met zijn tv-ploeg. Als je iemand inhuurt, bespaart dat je vaak een hoop kopzorgen. Bovendien loop je bij zelf klussen het risico dat je alsnog iemand moet inhuren als er iets fout is gegaan, waardoor zelf aan de slag gaan duurder kan uitpakken.

Weeg bovenstaande voor- en nadelen goed tegen elkaar af voordat je beslist of je zelf gaat renoveren of niet. Ben je stressgevoelig? Dan kun je misschien beter iemand inhuren. Ben je erg handig en vind je het niet erg als de badkamerrenovatie wat langer duurt? Dan is zelf klussen mogelijk de betere optie.

artikelen tips badkamer renoveren

Planning badkamer renovatie

Of je nu zelf aan de slag gaat of iemand inhuurt. Je zult op tijd moeten beginnen met het bestellen van de nieuwe producten. Als je zelf de badkamer gaat renoveren, moet je daarnaast ook op tijd het juiste gereedschap en apparatuur regelen. Denk bijvoorbeeld aan een tegelsnijder. Als je iemand inhuurt om te renoveren, is het belangrijk dat je daar op tijd contact mee opneemt. Je loopt anders het risico dat er niemand beschikbaar is op het moment dat je wilt beginnen.

Houd in de planning rekening met tegenslagen

Het kan altijd voorkomen dat er iets gebeurd waardoor de renovatie van de badkamer vertraging oploopt. Denk aan producten die niet op tijd geleverd kunnen worden, of een probleem dat boven water komt na het slopen. Het is goed om hier op voorbereid te zijn en de planning niet te strak te maken.

Plattegrond en indeling voor de badkamer renovatie

Voordat je gaat renoveren is belangrijk dat je duidelijk voor ogen hebt wat je precies wilt veranderen aan jouw badkamer. Ga je slechts het sanitair vervangen? Of wil je ook alle tegels meepakken? Dat zijn belangrijke zaken om van tevoren vast te stellen. Hoe meer je wil veranderen, hoe langer de renovatie duurt en hoe meer geld dat kost. Wil je bijvoorbeeld jouw bad vervangen door een inloopdouche, dan moet je rekening houden met extra sloopwerk en nieuwe tegels.

Neem details mee in de plattegrond

Verwerk alle aanpassingen in een duidelijke plattegrond, inclusief leidingen en elektriciteit. Deze plattegrond geeft jou een goed beeld van alles wat je nog moet aanschaffen, maar is ook handig voor een eventuele elektricien of loodgieter. Zo komt niemand voor vervelende verrassingen te staan tijdens de renovatie!

Checklist voor de badkamer renovatie

Heb je een globaal idee van wat je in de badkamer wil, maar ben je bang dat je nog niet aan bepaalde opties hebt gedacht? Geen zorgen, wij hebben een uitgebreide checklist voor verbouwing en renovatie van de badkamer op onze website staan! Deze checklist geeft alle opties en mogelijkheden weer, zodat je niets over het hoofd ziet. Bovendien staat in deze checklist ook advies over andere belangrijke zaken, zoals de elektriciteit in jouw badkamer. Wist je bijvoorbeeld dat alle stopcontacten zich op minimaal 60 centimeter van een waterbron moeten bevinden? Dat zijn handige zaken om te weten voordat je de badkamer gaat renoveren.

artikelen tips badkamer renoveren

Sanitair uitkiezen voor de renovatie

Nadat je hebt vastgesteld wat je precies in jouw nieuwe badkamer wilt aan sanitair, kun je dat sanitair gaan kopen. Stel hiervoor eerst vast wat je per onderdeel ongeveer wil uitgeven. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan een luxe douche, maar vind je dat wat betreft jouw toilet minder belangrijk? Reserveer dan meer geld voor de douche en minder voor het toilet, zodat je gerichter kunt zoeken. Houd ook rekening met de stijl van jouw badkamer: als je gedeeltelijk gaat renoveren, kun je niet zomaar een andere look aan jouw badkamer geven. Let er daarom op dat je sanitair kiest voor de renovatie dat bij de huidige stijl past.

Duurzaamheid wordt bovendien steeds belangrijker, ook in de badkamer. Duurzaam sanitair kan betekenen dat het materiaal lang meegaat, maar ook dat het sanitair milieuvriendelijke eigenschappen heeft. Duurzaam sanitair is vaak iets duurder in aanschaf, maar levert uiteindelijk ook veel op. Sanitair van duurzaam materiaal is minder snel aan vervanging toe en met een waterbesparende douchekop is je waterverbruik een stuk lager. Duurzaam sanitair is daarom uiteindelijk vaak goedkoper én je draagt jouw steentje bij aan het milieu. Een win-winsituatie, toch?

Advies over badkamer renovatie

Heb je advies nodig over wat mogelijk is in de renovatie van jouw badkamer? Kom dan eens langs in één van onze showrooms. Daar staan onze verkoopadviseurs klaar om met je mee te denken over de mogelijkheden. Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks bezig met sanitair en weten wat er mogelijk is bij een renovatie van de badkamer. Maak een afspraak als je zeker wilt weten dat een verkoopadviseur tijd voor je heeft.

MAAK EEN AFSPRAAK